Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа
Снимка: БТА

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали анонимност. Те също така обвинили Израел за това, че няма искрено намерение за постигане на мирно споразумение. Според източниците поведението на израелските преговарящи разкривало "вътрешно неразбирателство".

Израелската делегация одобрявала няколко условия, обект на дискусията, но след това се връщала с поправки и нови условия, които излагали на риск преговорите. "Противоречията, забавянията в отговорите и въвеждането на нови условия, противоположни на вече договореното", са признаци, че израелската страна смята преговорите само за формалност, която има за цел да повлияе на общественото мнение, допълват още източниците.

Междувременно радикалната палестинска групировка "Хамас" обяви, че очаква отговор от посредниците в преговорите относно предложенията, представени на Израел. Това съобщи пред телевизия "Ал Джазира" заместник-ръководителят на групировката Халил ал Хая.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени