Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръкостискането - темата на церемонията по закриването на Евро 2024

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Елегантно шестминутно шоу сложи край на европейското първенство по футбол в Германия, което се проведе преди финала между отборите на Испания и на Англия. н. Церемонията предложи стилен, но и весел пърформънс, който има за цел да отбележи уникалния момент на финала и да олицетворява положителните ценности на спорта. Централната му тема е да почете емблематичната стойност на един универсален жест: ръкостискането, който символизира уважение, признателност, приобщаване, разбиране и честна игра, съвпадайки перфектно с духа на Европейското първенство.

Продуцирана от компанията Filmmaster, церемонията започна с огромен килим, който се разстла по терена, превръщайки стадиона в огромна сцена за представления.

Килимът и емблематичната сцена, издигната върху него, бяха специално проектирани да подобрят значението на жеста на "ръкостискане“. Две сини пътеки пък се простряха от вратите през терена, събирайки се в центъра със сцена, състояща се от две противоположни рампи, които се преплитат като стиснати ръце.


Танцьорите бяха разделени на две групи, членове на групата на известният хореограф Садек Уаф. Танцът, който представиха, беше базиран върху овални форми и движения с ефект на домино. И докато двете групи – олицетворяващи всички фенове на Евро 2024  се приближаваха, техните лидери, облечени в цветовете на Испания и Англия, скачаха един към друг, за да се срещнат и да се ръкуват в центъра на сцената.

След това танцьорите се оформиха двойна "човешка стена", отбелязвайки началото на танц с ръцете, който създаде перфектно синхронизирани движения. След ръкостискането и танца, на сцената излязоха три световно известни изпълнители : Meduza, One Republic и Leony. Накрая цялото шоу завърши песента на Евро 2024, към която беше добавена каскада, подготвила сцената за най-добрата картина: двата флага на финалистите се показаха на терена, обявявайки влизането на играчите. В същото време беше изнесена и купата на европейския шампион от капитана на предишните победители Италия Джорджо Киелини.


Много ВИП-персони присъстваха в официалната ложа на Олимпийския стадион – държавни глави, престолонаследници, благородници, ръководители на световни организации, хора от света на футбола и спорта. Във ВИП-ложата имаше и значимо българско присъствие. Там бяха президентът на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов, неговият предшественик Борислав Михайлов, легендата на българския и световен футбол Христо Стоичков, както и Михаил Касабов – дългогодишен вицепрезидент на БФС и член на Общото събрание на Байерн (Мюнхен).


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна