Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Джейн Гудол
Снимка: britishcouncil.bg

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както на насилствени дейности, подобни на война, така и на алтруистични прояви. 

С тази информация разполагаме основно благодарение на приматолога Джейн Гудoл, която на днешния ден през 1960 година пристига за първи път в националния парк Гомбе в Танзания и започва своите наблюдения върху поведението на шимпанзетата.

Преди 100 години в 25 държави в Африка е имало между един и два милиона шимпанзета. Сега те наброяват само 350 хиляди в целия континент и видът е застрашен от изчезване. 

"За съжаление, ситуацията за шимпанзетата в Африка е по-зле в момента, отколкото когато започвах. Основно заради увеличаване на човешкото население, загуба на хабитат (местообитания), лов, както и поради незаконния трафик на бебета шимпанзета за домашни любимци или за забавление предимно в Близкия изток и Азия. Това обикновено означава, че техните майки биват убивани", обясни Джейн Гудoл.

Приматологът и колегите й работят в момента активно с местните общности в африканските държави, включват ги в изследователски дейности и екотуризъм, за да помагат за опазването на шимпанзетата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна