Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. На олимпийския стадион в Берлин футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия.

Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-та, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал след поражението от Италия с дузпи преди три години.

След нулево първо полувреме двата отбора демонстрираха нападателен футбол след почивката, а ситуацията бяха вероятно три пъти повече. Нико Уилямс откри резултата в 47-ата минута, а Микел Оярсабал донесе успеха и титлата четири минути преди края на срещата. Резервата Коул Палмър изравни в 72-рата минута.

Но тимът на Испания напълно заслужено може да се поздрави за успеха, тъй като игра най-добре, постоянно и демонстрира някои от най-красивите моменти в целия турнир.

Селекционерът на испанците Луис де ла Фуенте направи две промени в стартовия си състав, като Дани Карвахал и Робин льо Норманд се върнаха в титулярния състав след изтърпени наказания. Атакуващият халф Дани Олмо започна за втори път от 1-вата минута след травмата на Педри. При англичаните Люк Шоу зае мястото на левия бек вместо Киърън Трипиър.

Испания започна с притежание на топката в първия четвърт час от срещата. В 12-ата минута Нико Уилямс спечели пространство по лявото крило. Той се забави и не стреля, а се опита да премине край Стоунс, който обаче с брилянтен шпагат блокиране на изстрела и извади в корнер. При изпълнението му Родри насочи топката към Льо Норманд, който обаче стреля в страни от вратата. Минута и половина по-късно и англичаните стигнаха до корнер.

В 23-тата минута Фодън сгреши пред собственото си наказателното поле, след като бе притиснат от Родри. Топката мина през Олмо към Ямал, който влезе в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. Веднага след това Шоу преодоля последователно Карвахал и Родри в наказателното поле, след което пусна късо към Мейну, но той не успя да овладее. В 28-ата минута Фабиан Руис (Испания) шутира от границата на наказателното поле, но опитът му беше блокиран от защитник.

Десет минути преди края на първата част Испания пренесе трайно играта в половината на англичаните, а владеенето на топката от техния тим беше 66%. В последната минута на първата част Англия изпълни свободен удар от ляво. Топката беше изпратена в наказателното поле от Кайл Уокър, Робин Льо Норманд опита да изчисти. Най-отзад обаче чакаше Фил Фодън, който опита да стреля, но нямаше сила в удара му и вратарят Симон сигурно улови.

Второто полувреме започна с притеснителна смяна за испанците, тъй като те трябваше да се лишат от диригента в средата на терена Родри. Но в 47-ата минута те откриха резултата чрез Нико Уилямс, който получи подаване в наказателното поле от Ламин Ямал и прокара топката покрай вратаря Пикфорд. Но много важна работа свърши опитният десен бранител Дани Карвахал, който видя включването на Ямал и му подаде перфектно.

А само две минути по-късно испанците можеха да нанесат нов удар. Дани Олмо се озова в чудесна позиция, овладявайки прецизен пас в наказателното поле и стреля във вратата, но покрай дясната греда. В следващите минути испанците продължиха да доминират и в рамките на секунди в 55-ата минута на два пъти бяха близо до гола. Най-напред Мората преодоля и вратаря Пикфорд, но далече от голлинията, което помогна на Джон Стоунс да спре вървящата към вратата топка. Секунди по-късно Нико Уилямс стреля от границата на наказателното поле, но топката се намери рамката.

Хари Кейн излезе от игра в 61-ата минута, а именно с промяната англичаните малко избутаха събитията в по-предни позиции. В 64-ата минута Джуд Белингам се освободи пред дъгата на наказателното поле и мощно би към вратата на Унай Симон, но не беше прецизен. Само три минути по-късно Ламин Ямал беше изведен от Фабиан Руис, стреля от 12-ия метър, но стражът на англичаните внимаваше.

В 73-тата минута обаче при една контраатака англичаните изравниха, възползвайки се от загубена топка на Кукурея. Букайо Сака проби и центрира към средата, след което Белингам отклони назад. Топката падна точно върху влезлия Палмър и той с диагонален изстрел от 16-17 метра прати топката в мрежата.

В 82-рата минута испанците бяха много близо до втори гол благодарение на блестяща атака на Нико Уилямс и Дани Олмо. Топката стигна до Ямал, който обаче от близо де успя да преодолее вратаря на Англия. Но само 4 минути по-късно обаче Кукурея поправи грешката си за изравнителния гол и асистира за 2:1. Той проби по левия фланг, пусна успореден пас в центъра на наказателното поле. Микел Оярсабал се вклини, изпревари Марк Гехи и прати топката в мрежата. В 90-ата минута обаче англичаните като по чудо не изравниха. След центриране от ъглов удар Марк Гехи стреля при избита топка от Симон, но Дани Олмо беше застанал на голлинията и спаси победата. Деклан Райс посрещна новата отбита топка, но вече кълбото мина над горната греда.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна