Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на втория мандат

Снимка: Ани Петрова

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Междувременно снощи от ПП-ДБ съобщиха, че искат среща с държавния глава, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ.

Предстои парламентарната рулетка да се завърти за втори път – почти две седмици след провала на първия опит за съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС и след разцеплението на групата на Движението за права и свободи. Разривът между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на парламентарната група на движението Делян Пеевски доведе до изключване и напускане на депутати, което срина ДПС от втора до четвърта по големина парламентарна група. Пренареждането изправи пред нова ситуация коалицията ПП-ДБ, която ще получи втория мандат от президента. Румен Радев призова депутатите в 50-ото Народно събрание да осмислят динамиката на политическите процеси:

"Парламентът ще може да излъчи устойчиво мнозинство, само ако партиите са в състояние да се обединят около националните интереси. В противен случай политическата криза ще ескалира. Отчитам парламентарната динамика и необходимостта от време и диалог. Очаквам парламентарната група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство"

Засега няма отговор на този въпрос.

"Имаме план, който продължаваме да обсъждаме", коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Как да постъпят с втория мандат, който ще получат от президента, ПП обсъдиха на Национален съвет.

Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство в този парламент, който е като плаващи пясъци с войната в ДПС, разцепената БСП и разпадналата се парламентарна група на партия "Величие", коментира на свой ред председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков.

След като получи папката от президента, кандидатът за премиер на втората формация може да я върне веднага празна или да я задържи и да търси подкрепа за съставяне на кабинет в седемдневен срок.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна