Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентина с рекордна Копа Америка, Меси контузен

Лионел Меси получи конузия във финала на турнира Копа Америка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Аржентина спечели футболния турнир Копа Америка за рекорден 16-ти път. "Гаучосите" победиха Колумбия с 1:0 на финала след продължения. В редовното време резултатът бе равен 0:0. Единственото попадение на „Хард Рок Стейдиъм“ в Маями отбеляза Лаутаро Мартинес в 112-ата минута. 
Двубоят започна с час и 22 минути закъснение заради проблеми с влизането на феновете на стадиона. Една от вратите беше пробита от колумбийски фенове, които нахлуха през нея, а впоследствие полицията я затвори. Колумбийските фенове предизвикаха безредици, прескачайки загражденията, тъй като се опитаха да влязат на стадиона без билети. 
Лионел Меси получи контузия в глезена и напусна принудително терена в последния си мач за „албиселесте“ на турнира Копа Америка. Анхел Ди Мария пък се сбогува с националния отбор на Аржентина.
Колумбия имаше възможност първи да нанесе удар, но гредата спря Йон Кордоба в 7-ата минута. Емилиано Мартинес пък спаси шутове на Луис Диас и Джеферсон Лерма. В 36-ата минута Сантиаго Ариас се приземи тежко върху левия глезен на Лео Меси. След оказаната му медицинска помощ, той се върна на терена, макар и да показваше, че болката не е отшумяла. 
Второто полувреме започна с пропуски на Аржентина. Вратарят Камило Варгас на два пъти отрази опасни шутове на Анхел Ди Мария. Гол на Николас Гонсалес в 75-ата минута пък бе отменен зради засада в хода на атаката на аржентинците. 
Продълженията започнаха със страхотно спасяване на Камило Варгас след удар на Николас Гонсалес. Колумбия пропиля страхотна възможност в 109-ата минута. Хорхе Караскал подаде към Мигел Борха в наказателното поле на Аржентина, а пред нападателя се откри чудесна възможност, но ударът му в последния момент бе блокиран от Лисандро Мартинес и топката излезе в корнер. 
Сблъсъкът бе решен в 112-ата минута. Леандро Паредес отне топката в средата на терена и продължи към Джовани Ло Селсо, който с едно докосване изведе Лаутаро Мартинес сам срещу Камило Варгас. Опитният нападател с майсторски шут донесе победата на Аржентина. 

Така "албиселесте" спечели три поредни големи международни турнира. Преди това отборът на Лионел Скалони беше най-добрият на Световното първенство през 2022 г. и Купата на Америка през 2021 г. Аржентина повтори постижението на националния отбор на Испания, който също спечели три поредни топ турнира - Евро 2012, Мондиал 2010 и Евро 2008.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна