Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отбелязва годишнина от опита за преврат срещу Ердоган

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Със серия прояви в Турция отбелязват годишнината от опита за преврат преди осем години, когато при атаки в Анкара, Истанбул и на други места загинаха 251 души и над 2200 бяха ранени. По закон, приет по-късно от парламента, 15 юли се чества като Ден на демокрацията и националното единство.

Възпоменателна церемония ще се състои в парламента, където ще бъдат поднесени цветя и венци на мемориал, разположен в бомбардираната по време на пуча зона. Ще присъства и президентът Реджеп Тайип Ердоган, който вечерта ще произнесе реч на столичния площад "Къзълай". Редица исторически обекти в Анкара и Истанбул ще бъдат осветени в цветовете на националния флаг.

От президентството заявиха, че събитията ще покажат "епичната съпротива на турския народ срещу опита за преврат" в защита на демокрацията, като целта на проявите е да се "запази духът на 15 юли".

Говорейки за организаторите на преврата на събитие в Истанбул през уикенда, Ердоган заяви: "Те смятаха, че ще окупират Турция и ще подчинят волята на нацията, но 40 години планиране и подготовка пропаднаха само за няколко часа".

Властите в Анкара сочат като организатор на опита за преврат през 2016 г. мрежата ФЕТО на живеещия в Съединените щати мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, обявена в Турция за терористична организация. Американските съдебни власти засега отказват да екстрадират Гюлен.

Турският вътрешен министър Али Йерликая заяви, че са проведени над 6 хиляди операции срещу членове на организацията с близо 10 хиляди задържани, а почти 45 хиляди са били уволнени от различни звена.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна