Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

5
Радиотелевизионната станция на връх Ботев
Снимка: Радиотелевизионна станция

"Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии, каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев.

Второто издание на новото предаване на програма "Хоризонт" на БНР - "Пътувай с "Хоризонт" с излъчи на живо от станцията на връх Ботев, която се намира на 2376 метра надморска височина, благодарение на любезните домакини.

Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

"Режимът ни на работа е непрекъснат - 24 часа 7 дни в седмицата, допълни Добрев.

Той започва работа там от 2002 година, преминавайки през всички нива на кариерно развитие.


По думите му апаратурата се развива в положително отношение - от много тежка електроника и предаватели до най-модерната с развитието на телекомуникациите, чипове, платки, всичко е много по-удобно и лесно.

"Ние се намираме на голяма височина и през зимата метереологичните условия оказват неблагоприятно влияние, обледенявания, светкавични бури, които повреждат апаратурата и трябва да се вземат съвременни мерки, за да бъде отстранена възникналата авария и за да не се стигне до прекъсване на излъчването на съответната програма, разказа още Рангел Добрев.


Качествата, за да работиш на такова място е на първо място да обичаш планината, смята той. От връх Ботев с просто око при тихо време се виждат Карпатите, връх Снежанка, разказа още той.


Добрев сподели, че последните години идват много туристи, които не са подходящо облечени и обути, без екипировка и храна, с изгаряния от слънцето, както през лятото, така и през зимата и се е налагало да им се оказва спешна помощ.

Лъчът от светлината на кулата на станцията ги е водело и това ги е спасило, в някои от случаите, добави той.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна