Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

Николай Денков и президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца  връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи.

ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички депутати и ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание за приемането на антикорупционно законодателство. С приемането му от коалицията обвързаха и получаването на втория мандат. 

Съдебна реформа преди излъчване на правителство в 50-ото НС предлага вторият мандатоносител - ПП-ДБ, като коалицията ще търси подкрепата на 160 депутати, които да приемат 7 законопроекта, насочени срещу корупцията, преди да започнат същинските разговори за правителство. Ако такава подкрепа се намери, процесът може да отнеме около 3 месеца.

До утре парламентарната им група ще предложи на депутатите в Народното събрание декларация със 7 основни точки, като на базата на гласуването на тази декларация те ще вземат решение дали като втора сила в НС да получат мандата за съставяне на правителство, или не.

От ПП-ДБ ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание около приемането на антикорупционно законодателство, обясни председателят на парламентарната група Николай Денков:

"Искаме да предложим пакет от закони и решения, с които да направим тази липсваща крачка, с която да помогнем да се разчисти политическата система от корумпирани лица.

Ако ние не решим проблема с корупцията, няма да има съществено значение кой е министър-председател, кои са министри, защото това няма да е основното, което ще реши проблемите.

Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят, и ще широка политическа подкрепа за нея. Затова ни трябва известно време", каза Денков.

Президентът Румен Радев призова представителите на ПП-ДБ първо да си отговорят на въпроса ще намерят ли подкрепа в 50-ото Народно събрание за съставяне на правителство. В зависимост от резултата от действията на коалицията и от реакцията на останалите партии, Радев ще реши кога да връчи втория мандат:

"Аз разбирам напълно, че този мандат ви изненада. И това до известна степен обяснява и липсата на готовност, и необходимостта от време от ваша страна.

По-скоро разбирам, че ви трябва време за работа на парламента. Но член 99-и от Конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на парламента.

И под каквато и форма да са опаковани тези важни наистина искания, те водят неизменно към изискванията на Конституцията за този основен въпрос: Има ли мнозинство в 50-ото Народно събрание?

Аз очаквам да предприемете незабавни стъпки за изясняване на ситуацията именно около намирането на съответната политическа подкрепа в рамките на 50-ото Народно събрание по този важен основен въпрос - първо съставянето на правителството", изтъкна президентът.

Николай Денков отговори:

"Още в утрешния ден, това, което предлагаме да бъде изпратено до всички народни представители и след това да видим дали ще има тази подкрепа. Това, което искаме да видим, е реално приети закони и реално приети решения, които да показват, че има подкрепа за истински промени".

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов и съпредседателят на ПП Кирил Петков коментираха казуса с втория мандат и на излизане от президентството, но конкретните действия, които ще предприемат при връчване на мандата, не бяха ясно дефинирани.

Божидар Божанов от ПП-ДБ заяви, че чрез предложената декларация "ще се опитаме да излезем от политическата криза, като премахнем системните предпоставки за нея".

"Ще предложим максимално бързо декларация на Народното събрание със 7 решения. Това са Закона за съдебната власт, избор на антикорупционна комисия, закона за подаване на сигнали, Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за личния фалит, избора на нов омбуцман, както и начало на реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет. Ако тази декларация бъде подкрепена от достатъчно много народни представители, за антикорупационната комисия се изисква 160 гласа, тогава ние можем да се обърнем към президента и да му кажем, че има мнозинство в това Народно събрание, което мнозинство в бъдеще, когато бъдат приети тези закони, може да излъчи правителство".

Декларацията ще бъде изпратена на народните представители още днес, а утре ще бъде внесена в НС, добави Божанов.

Божанов добави, че ако няма такава подкрепа, ще върнат мандата.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че са взели решение, че ако мандатът бъде даден тази седмица, той ще бъде върнат неизпълнен:

"Ние подкрепяме нашите колеги от Демократична България за тази декларация. Скептични сме, че има такова мнозинство, но това, което и те заявиха е, че декларацията трябва да се подложи на гласуване. Това, което казваме - гласувани закони и решения преди разговор за правителството. Или има воля за промяна, или няма воля за промяна. Ако има воля, тези 3 месеца са абсолютно достатъчни. Ако някой иска да бави, да шикалкави и да прави някакви други номера, ние просто няма да се хванем този път по никакъв начин и ще върнем мандата неизпълнен".

Според него целият български народ сега трябва да види кой е за корупция, и кой е за борба с нея. "Този процес ще изясни за всички български граждани кой от коя страна е", подчерта Петков.

"Всички депутати ще имат достъп до декларацията и тогава ще видим кой ще защитава корупцията. Или застават от страната на хората, или продължават да лъжат", заяви още Петков. 

По публикацията работиха: Мария Йорданова, Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна