Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер /ОБНОВЕНА/

| обновено на 16.07.24 в 09:52
Снимката е илюстративна

Не са отчетени превишения в концентрацията на вредни вещества във въздуха, отчитат от РИОСВ-Бургас. Експерти извършиха проверка след постъпилите вчера сигнали на граждани във времето от 15:30 ч. до 16:30 ч. за силни миризми на нефтопродукти.

Установено е, че към периода на подаване на сигналите, на рейда на пристанище Бургас се извършва операция по претоварване на нефт от един към друг моторен танкер, с цел последващо разтоварване на нефтен терминал „Росенец“.

Неблагоприятните метеорологични условия към момента на претоварните дейности- висока температура на въздуха над 30°С и източен вятър със скорост 3 m/s са причина за залпово разпространение на специфичните миризми на нефтопродукти в посока централна  градска част на Бургас.

Към 16 часа са преустановени дейностите по претоварването на танкерите.

За периода на подаване на сигналите не са отчетени превишения на установените норми за качество на атмосферния въздух по показатели- серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, сероводород и въглеводороди (стирен, пара- и орто- ксилен, толуен).

Интензивно миришещите вещества, усетени от гражданите предизвикватобонятелен дискомфорт и в концентрации много по-ниски от концентрациите на вредни вещества, определени като норми на качество на атмосферния въздух.

Извършена е процедура по претоварване на нефт на рейда на пристанище Бургас, това е причината за осезаема миризма на нефтопродукти в ранния следобед в града. Десетки са били сигналите на гражданите, съобщи и във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. След разговори с Морска администрация и РИОСВ, е установено, че се касае за разрешена от Морска администрация процедура.
Претоварването е било извършено от един на друг моторен танкер, с цел последващо разтоварване на нефтения терминал.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна