Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл, Фед: Данните от САЩ ни дават увереност, че инфлацията е на път да достигне 2%

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви снощи, че икономическите данни за второто тримесечие са дали на централните банкери по-голяма увереност, че инфлацията се насочва към целевото ниво на Фед от 2%, което вероятно проправя пътя за намаления на лихвите в близките месеци, съобщават Блумбърг и Ройтерс.

Пауъл подчерта трите най-нови показателя за инфлацията, въпреки че даде ясно да се разбере, че не възнамерява да изпраща каквото и да е конкретно съобщение относно момента на намаляване на лихвените проценти. Той също така затвърди промяната в тона към подчертаване на потенциалните рискове, свързани с пазара на труда, заедно с продължаващия фокус на Фед върху укротяването на цените.

"Не спечелихме никаква допълнителна увереност през първото тримесечие, но трите показания през второто тримесечие, включително това от миналата седмица, наистина добавят донякъде увереност, че инфлацията е на път към целевото ниво от 2 на сто", каза Пауъл в понеделник по време на интервю с Дейвид Рубенщайн в Икономическия клуб на Вашингтон.

"Сега, когато инфлацията спадна и пазарът на труда наистина се охлади, ще разгледаме двойния мандат на Фед (за стабилна, относително ниска инфлация и максимална трудова заетост). Те са в много по-добър баланс", посочи той.

Председателят на Федералния резерв обаче призна, че най-голямата му грижа в краткосрочен план е да вземе правилното решение кога да бъде осъществено първо понижаване на лихвените ставки, така че да не бъде "твърде рано", което в крайна сметка да се окаже пречка за забавянето на инфлацията, или пък "твърде късно", което "да подкопае икономическата активност".

Фед поддържа разходите по заеми на най-високото ниво от повече от две десетилетия вече приблизително една година, тъй като централната банка се стреми да намали инфлацията до целта си от 2%. Централните банкери се стремят към по-нататъшно забавяне на растежа на цените, без обаче настоящата затегната лихвена политика да причинява неоправдани щети на пазара на труда, който досега се държеше добре на фона на високите разходи за заеми (на високите лихви).

Съвсем наскоро обаче нивото на безработица започна постепенно да се повишава, достигайки най-високото си ниво от 2021 г. насам на фона на други признаци за смекчаване на по-широкия пазар на труда. Тези тенденции, заедно с подобряването на данните за инфлацията, са в подкрепа на аргументите Фед да започне скоро да намалява основния си лихвен процент.

Пауъл описа пазара на труда като "вече не прегрял" в сравнение с по-рано при възстановяването от коронавирусната пандемия и каза, че "едно неочаквано отслабване" може да е причина Фед да реагира.

Следващата среща на Федерален комитет за операции на открития пазар (FOMC) е на 30-31 юли, на която се очаква Фед да запази лихвите непроменени. Търговците залагат на поне две намаления преди края на 2024 г. (общо понижение на федералната фондова лихва с 68 базисни пункта), започвайки през септември.

Пауъл също така коментира така наречения "неутрален лихвен процент", концепция, която описва политическа позиция на Фед, която нито насърчава икономическия растеж, нито го ограничава. Той каза, че вероятно неутралният лихвен процентът се е повишил в сравнение с периода между финансовата криза от 2008-2009 г. и коронавирусната пандемия.

"Струва ми се, че неутралната лихва вероятно е по-висока, отколкото беше по време на междукризисния период, и следователно лихвите ще бъдат по-високи", каза Пауъл, отбелязвайки, че настоящата политика се определя като "рестриктивна", но не "строго ограничителна".

Той също така повтори ангажимента на Фед да избягва политически съображения при определяне на политиката, след като беше попитан за независимостта на централната банка.

Пауъл отбеляза, че възнамерява да завърши мандата си като председател на Фед, който приключва през 2026 г., но отказа да посочи дали ще продължи да ръководи централната банка, ако бъде преназначен.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна