Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската фирма за киберсигурност "Касперски" прекратява дейността си в САЩ

Снимка: Ройтерс

Компанията "Касперски" (Kaspersky Labs) постепенно ще прекрати операциите си в САЩ от 20 юли, заяви руският производител на антивирусен софтуер близо месец, след като администрацията на президента Байдън обяви планове да забрани продажбите на фирмата в страната.

Kaspersky, който ще елиминира всички базирани в САЩ позиции, не позволи на потребителите да купуват никакви продукти на неговия уебсайт в понеделник, посочвайки, че "покупката не е достъпна за клиенти от САЩ".

Миналия месец министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо обяви плановете си да забрани продажбата в страната на антивирусен софтуер, произведен от Kaspersky, позовавайки се на рисковете за сигурността, породени от влиянието на Русия върху компанията за киберсигурност.

През юни правителството също така наложи санкции на висшето ръководство на Kaspersky, включително главния директор по бизнес развитие, главния оперативен директор, юридическия директор и шефа на корпоративните комуникации, позовавайки се на рискове за киберсигурността.

Новите ограничения от правителството на САЩ върху входящите продажби на софтуер на Kaspersky, които биха забранили изтеглянето на софтуерни актуализации, препродажбите и лицензирането на продукта, ще влязат в сила на 29 септември.

Новият американски бизнес за Kaspersky ще бъде блокиран 30 дни след първоначалното обявяване на ограниченията на 20 юни, посочва още Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна