Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Динева: Има бюджет от над 600 хиляди лева за преквалификация на лекари в областта на трансплантологията и донорството

За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско първенство

Извънреден епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" с директорът на Медицинския надзор и участници в игрите за трансплантирани в Лисабон

| обновено на 19.07.24 в 12:00
6
Володя Златев, Георги Пеев и Евгени Георгиев

Този извънреден епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата"  е посветен на Европейското първенство за атлети с трансплантации в Португалия, което започва на 21 юли 2024 година. 

В студиото на БНР са част от хората, посветили живота си на каузата за донорството. 

За обратната страна на медала - какво е да се готвиш за състезание за трансплантирани в България?

Какви са най-новите обучения за квалификация на лекарите и какви стимули ще има за координаторите по донороство?

Епизодът е продължение на темите:

Д-р Борил Петров: В листата за чакащи за нов бъбрек има починали пациенти

Проф. Никола Владов от ВМА: Необходима е дискусия за усъвършенстване на нормативната база за заплащане на трансплантациите

Евгени Георгиев: Големите болници трябва да дават поне пет донора на три месеца

Доц. Боряна Аврамова: Възобновяваме костно-мозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ

Слушайте епизода тук:

Гости по темата са:

🔺 Иванка Динева - директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор"

🔺 Володя Златев - председател на Българската Федерация Бадминтон

🔺 Евгени Георгиев - първият сърдечно - трансплантиран българи, почетен председател на Алианс на трансплантираните и       оперираните АТО "Бъдеще за всички"

🔺 Георги Пеев - българин с две трансплантации - на сърце и бъбрек, шампион от Световното първенство за трансплантирани     в Пърт, Австралия, трикратен европейски шампион по плуване за трансплантирани атлети и шесткратен вицешампион

Иванка Динева и Гергана Хрисчева

От разговора ще научите:

🔺 Какви обучения предлагат от ИАМН за преквалификация на лекари в областта на трансплантологията и донороството

🔺 Какви са новите стимули за координаторите по донорство, финансирани със средства от държавата

🔺 Как участието на транплантирани атлети в Португалия се подпомага изцяло чрез проект към Министерството на спорта

🔺 Кои са причините за малкия брой донорски ситуации у нас

🔺 Защо и къде все още "куца" подготовката на нашите атлети за подобни международни участия

🔺 Какво си пожелаха част от българския отбор атлети трансплантирани в навечерието на игрите в Лисабон

Иванка Динева

"Тази година успяхме да защитим доста добър бюджет, насочен към популяризиране на донорството по Националната програма за насърчаване на донорството и популяризира на трансплантациите - 2024 - 2028 г. , каза за подкаста на БНР "В центъра на системата" Иванка Динева - директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

"Малко се забавихме, но аз съм изключително благодарна на министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и на МС, че беше влючен в дневния ред и вече е факт. ИАМН през тази Национална програма е единствената инститиуция, която може да подсигури финансиране за продължителна квалификация на медицинските екипи в сферата.

Точно по тази причина съм изпратила писма до всички 32 лечебни заведения, които са трансплантационни центрове, като им предлагаме няколко обучения в чужбина: първото - магистърска програма по донорство и трансплантации, органи, тъкани и клетки, което е онлайн обучение в Института по донорство и трансплантации в Барселона през октомври. Могат да се включат всички желаещи лекари, като таксата за участие от 2200 евро се поема от агенцията.

Към момента за съжаление, са подали за участие едва 10 лекари.

Второто обучение е през ноември - от 4 до 8 и е на място, отново в Испания - "Управление на осигуряването на трансплантации", като отново поемаме таксата за участие в размер на 3700 евро. Можем да поемем и пътните, и нощувките, но отново само 5 медицински специалисти са подали заявление за участие.

Още два курса бихме им предложили - "Теоретико-практичен курс на обучение за органна експлантация и трансплантационна хирургия" - този курс е в Турция.

За мен това е богатство, да имаш възможност да бъдеш допълнително квалифициран и обучен, и то на международно ниво, и да не се възползваш, аз не го разбирам, при условие, че говорим непрекъснато, че медиците имат нужда от продължаващо обучение. 

Другият е също изключително важен - "Теоретико-практичен курс за анестезиолози и хирурзи", той ще се провежда в Румъния.

По този параграф ние сме защитили 630 хиляди лева за тази година, които трябва да се разходват за квалификация и преквалификация на нашите медицински специалисти, съобщи за БНР Иванка Динева.

"Всички казват, че нещо ни липсва, но държавата се е погрижила да ги има тези пари, добави тя.

За същите дейности миналата година са били заделени 153 хиляди лева, но са се възползвали много малко специалисти.

"Нека тази година да бъдат повече, защото всички ние имаме полза от това нашите лекари да имат достъп до европейски практики. Обучението на нашите специалисти, работата с институциите, трябва да вървят ръка за ръка.

10 хиляди лева са заделени за стимулиране за първи път на координаторите по донорство към ИАМН, които стоят 24 часа на линия, за да подпомагат процесите в страната.

За първи път ще се заплаща по 1500 лв. на координаторите по донорство, дори ако не се реализира донорска ситуация. Ако координаторът си е свършил съвестно работата и е запознал с абсолютно всичко близките, но те в последния момент откажат, ще има и още един вид стимул, съобщи Динева. 

Досега им се заплащаше само, ако в крайна сметка се осъществи даряването на органи. За целта за всяка от 5 те години по програмата са предвидени по 250 хиляди лева. С такива малки стъпки се надяваме да имаме повече донорски ситуации, заяви още Иванка Динева.

Иванка Динева пожела на нашите участници в игрите в Португалия още медали, а тя е запазила наградите и медалите на Евгени Георгиев в Агенцията, които той е дарил и тя се надява да се обособи специален кът с отличията на всички участници.
Те са една голяма сила - медалите не са важни, те са ни докоснали всички нас с своята сила и упоритост, обобщи г-жа Динева.
Володя Златев

"Досега участваха на собствени разноски, усилия и чрез дарения, в камерен състав, и ние като федерация помагаме, но сега за първи път нашите трансплантирани атлети ги изпращаме в състав от 11 атлети като делегация, а също и придружаващи лица като тийм - мениджър, лекар на отбора - д-р Йордан Македонски от болница "Света Екатерина", физиотерапевт, треньори, смело мога да кажа, че по нищо не отстъпваме на нашата делегаиця на Олимпийските игри в Париж, дори екипите са ни по-хубави, каза за БНР Володя Златев - председател на Българската Федерация Бадминтон.

Европейското първенство за трансплантирани е мултидисциплинарно спортно състезание и за първи нашите трансплантирани пациенти участват благодарение на спечелен проект от Българската Федерация Бадминтон към Министерството на спорта.

"Нашата делагация ще бъде истински национален отбор за трансплантирани, като акцентът е бадминтонът, тъй като такова е изискването по Наредба 3, по която сме кандидатствали през Министерството на младежта и спорта.

Искам да им благодаря - и на предишното, и на сегашното ръководство, защото за първи път в такъв мащаб се подпомага участие на трансплантирани пациенти. Защото много години сме се опитвали да пробием за финансиране, но тази година успяхме да получим цялостна подкрепа от спортното министерство.

Защото има държавни програми за подпомагане на подобни игри за хора с увреждания, за параолимпийските игри, но няма такива програми за транспланитираните и досега никой не е успял да го направи за цял екип.

Това финасиране е всъщност и признание на институциите за 9 те години игри - "Играй с мен" на Алианса на трансплантираните и оперираните, през които с Евгени Герогиев, с Георги Пеев, с Огнян Ганчев, на мускули сме правили всичко, и сега чувството е много удовлетворяващо, каза за БНР Златев.

Георги Пеев

"За мен това е сбъдната мечта, ние сега сме истински отбор, както другите държави и аз съм със самочувствието, че ние като трансплантирани по нищо не им отстъпваме, нищо, че броят на трансплантациите у нас тази година са много малък, но участието ни в такива първенства има за цел точто това да покаже - че трансплантираните живеят като останалите, каза за БНР Георги Пеев.

Хората, които ще популяризират донорството и трансплантациите са на първонеството са: Ирен Дикова-Димитров, Христина Николова, Наталия Маева, Ангел Трендафилов, Димитър Василев, Огнян Ганчев, Георги Пеев, Владимир Катошев, Симеон Танчев, Стефан Тамбуев и Евгени Георгиев.

"Надяваме са на изключително добро представяне на всеки един от участниците, допълни Пеев.

Евгени Георгиев

"За да можем да се представим успешно на такива мащабни мероприятия като Европейски и Световни първенства е необходимо да имаме възможност за подготвка в зали, в басейни, с треньори, но такива бази имаме само при плуването и бадминтона, за другите спортове нямаме никакъв шанс да правим тази подготовка, което пък не ни дава възможност да покажем най-добрите си възможности в различните спортове, посочи за БНР Евгени Георгиев.

Нормативната база ни позволява безплатно ползване на спортни съоръжения от хора с увреждания, включително и трансплантирани, но на практика това не се случва. А това трябва да се превърне в държавна политика, допълни Златев.

Така че няколко спортни клубове и комплекси подпомагат безвъзмездно, заради своето лично ангажиране към каузата на трансплантациите и донорството, каза още Златев.

И Евгени, и Жоро очакват много емоции и много приятели, много медали, но най-важното е да стане ясно, че всеки един от тях е благодарен на своя дарител, Володя пък вярва, че те всички ще постигнат много и в спорта, защото вече са го правили.

Екипите на нашия отбор са с цветовете на трикольора, а логото "Български отбор на трансплантирани" е изработено от Ирен Дикова - неин бранд са, имат обувки, шапки и маратонки също с бранда ни. Българската Федерация Бадминтон е осигурила и най-добрите японски ракети, всички участници са получили от тях.

А нашият отбор, екипиран като Олимпийския ни отбор, е приготвил и тениска от игрите за министъра на спорта, ако той ги покани след игрите, за да ги поздрави!

В контекста на сериозните новини от ИАМН и г-жа Динева, всички очакват да не останем отново аутсайдери в Европа, а да вземем добрите европейски практики - и за координаторите по донорство, и за обучението по медицина, където да има предмет за донорството, да има повече императивност по отношение на даряването на органи, по установяването на донорски ситуации и мигновената реакция, че може да се спаси нечий друг живот и някой някъде чака...

Володя Златев, Гергана Хрисчева и Евгени Георгиев

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна