Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стагнация на продажбите на дребно в САЩ през юни

Снимка: Ройтерс

През юни продажбите на дребно в САЩ останаха на нивата от предходния месец, но след възходяща ревизия на данните за май, което може да доведе до повишени оценки за растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие.

Продажбите на дребно през юни останаха на нивото от май, достигайки размер от 704,3 млрд. долара, показват данни на официалната американска статистика, докато пазарните очаквания бяха за тяхно понижение с 0,3 на сто. В същото време данните за май претърпяха добра възходяща ревизия до нарастване с 0,3% при предишна оценка за по-скромно повишение с 0,1 на сто.

Спрямо юни 2023 г. продажбите на дребно нараснаха с 2,3%.

Продажбите на дребно са голяма част от потребителските разходи на американците и са добър индикатор за силата на водещата световна икономика. Продажбите на дребно отслабнаха в началото на второто тримесечие, но през последните месеци продажбите все още нарастват с темпове, съответстващи на стабилен икономически растеж.

Продажбите по бензиностанциите отчетоха спад с 3% заради намаляващите цени на бензина, а тези на автомобили се понижиха с 2,3% след националната кибератака срещу търговците на автомобили през миналия месец. Останалите продажби обаче отчетоха повишения, като продажбите на строителни материали и градинско оборудване скочиха с 1,4%, в магазините за здраве и лична хигиена (с 0,9%), на дрехи (с 0,6%), на мебели (с 0,6%), на електроника и уреди (с 0,4%), в заведения за хранене и напитки (с 0,3%) и в хранителните магазини (с 0,1%).

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха през юни с 0,4% след повишение с 0,1% през май (възходяща ревизия от понижение с 0,1%).

Продажбите на дребно, изключвайки тези на автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, скочиха с цели 0,9% (най-силен растеж от април 2023 г. насам) след повишение с 0,4% през май. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, тъй като потребителските разходи оказват важен принос за растежа на икономиката.

Преди днешните по-силни данни, пазарните очаквания бяха за растеж на американската икономика с 2% на годишна база през второто тримесечие на 2024 г. и след по-слаба експанзия с 1,4% в началото на годината. Днешните данни обаче могат завишат очакванията за представянето на икономиката на САЩ през периода април - юни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени