Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

Снимка: Даниела Костова

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни".

Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от Военновъздушните сили на Гърция, Румъния и САЩ, както и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.

Това учение доказва, че решенията на НАТО са в процес на техническо изпълнение, подчерта министърът и добави, че съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС.

"Защото съвместимостта на действията при обработване на различни задачи е изключително важна. Имаме сега МиГ-29, имаме СУ-25, с това ще воюваме, ако се наложи. Чакаме догодина новата ни бойна платформа F-16".

Военният министър коментира и проблемната ситуация с пожарите от последната седмица.

"Днес работиха два хеликоптера в Стара Загора. Нашите възможности са лимитирани, обаче. Ние поддържаме три вертолета за гасене само. Реално ако се наложи повече от три вертолета, нямаме да имаме способност. Също така, модулите на сухопътните войски, също са ограничени. Българската армия не разполага с безгранично количество модули за пожарогасене. Затова е хубаво и превантивната дейност да се засили". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени