Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа

Разрушеният дом на семейство Хамад след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусайрат в централната част на Ивицата Газа, 16 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа. От палестинско министерство на здравеопазването съобщиха за най-малко 50 убити при бомбардировки в южните и централните райони на анклава.

Здравните власти съобщиха за петима убити палестинци при въздушен удар срещу къща в граничния южен град Рафах. В близкия Хан Юнис животът си са загубили мъж, съпругата му и две деца.


По-късно през деня там въздушен удар срещу автомобил уби най-малко 17 палестинци и рани други 26.

За жертви се съобщава при удари и в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа, както и в Шейх Зайед в северната част на анклава.

Часове по-късно израелски въздушен удар срещу училище в лагера Нусейрат отне живота на 16 души.
"Хамас" обвини Израел, че е засилил атаките в Газа в опит да провали усилията на арабските посредници и Съединените щати за постигане на споразумение за спиране на огъня.

От израелската армия посочват, че войниците ѝ продължават с "базирани на разузнаването" операции в Рафах, а въздушните удари имат за цел бойци, тунели и друга военна инфраструктура на "Хамас".

В събота египетски източници от сферата на сигурността казаха, че преговорите са стигнали до задънена улица, защото разговорите не са довели до приемливи резултати.

В същия ден при израелски въздушен удар по Хан Юнис загинаха най-малко 90 палестинци, а 300 бяха ранени. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени