Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюров спира да изпълнява правомощията си на подуправител на БНБ до окончателно решаване на въпроса, което предвижда съдебен и парламентарен контрол

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Андрей Гюров
Снимка: БТА

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването.

Управителният съвет на БНБ реши, че "установената несъвместимост с поста подуправител за Андрей Гюров трябва да премине през законовите механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед", става ясно след заседанието на Съвета на Централната  банка.

До произнасяне на съда и парламента се стига след административен акт на Управителния съвет по реда на Закона за БНБ за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Гюров, с постановяването, на който по силата на закона той спира да изпълнява правомощията си като подуправител и член на УС на БНБ до окончателно решаване на въпроса.

"В случай, че Гюров обжалва днешното решение на Управителния съвет, Върховният административен съд следва да се произнесе в двуседмичен срок. При постановяване на съдебно решение, с което се отменя решението на БНБ, Гюров ще продължи да изпълнява мандата си. В случай, че съдът потвърди постановения акт, той ще бъде внесен в Народното събрание за окончателно решение”, става ясно от съобщение на пресцентъра на Банката.

Законът  предвижда кратък срок за произнасяне от страна на съда, с оглед обезпечаване на интегритета и независимостта на централната банка и недопускане на ситуация, при която нейният ръководен орган да функционира в рамките на непълен състав по-продължителен период от време. Съдът може да прецени за необходимо да бъде сезиран и Съда на Eвропейския съюз, в случай че приеме за необходимо и неговото тълкуване по казуса, отбелязват от БНБ.

В решението се казва:

"Установява наличието на основания по чл. 14, ал. 1, предложение първо ("не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения") и чл. 14, ал. 1, предложение второ ("признат за виновен за извършено сериозно нарушение") от Закона за БНБ за предсрочно освобождаване на Андрей Атанасов Гюров, подуправител, ръководител на Управление "Емисионно" на Българската народна банка,

въз основа на Решение на КПК № РН-КПК-КИ-16-23-18 от 24.06.2024 г. и установената с него по реда на чл. 13, ал. 1, т. 8 от ЗПК несъвместимост в качеството му на подуправител, ръководител на Управление "Емисионно" на Българската народна банка и лице, заемащо публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 12 от ЗПК, във връзка с участието му като съдружник в "Йонтех Инженеринг" ООД, както и във връзка с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел – сдружение "Балкански Паница Институт за научни издирвания" и сдружение "Голф клуб Благоевград",

без решение на Управителния съвет на БНБ по чл. 12, ал. 5, изречение второ от Закона за БНБ. 

На основание чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ от датата на постановяване на настоящото решение Андрей Атанасов Гюров спира да изпълнява правомощията на подуправител, ръководител на управление "Емисионно" и член на Управителния съвет на БНБ.

Съгласно чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ, настоящото решение може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд относно неговата законосъобразност в 7-дневен срок.

След влизането на решението в сила, същото на основание чл. 14, ал. 2 от ЗБНБ да се изпрати на Народното събрание за предсрочно освобождаване".

В съобщението по казуса, публикувано на страницата на БНБ, се казва, че:

"В резултат на проведената дискусия УС на БНБ постанови своето решение въз основа на съответните правни и фактически основания посочени в него, но също така стигна до заключението, че различните аспекти и правни интерпретации на така установената несъвместимост на г-н Гюров трябва да преминат през предвидените в закона механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед, с оглед окончателното решаване на казуса".

И още: "Съдебният контрол се осъществява по реда на чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ, който предвижда произнасяне на Върховния административен съд при обжалване на решението на УС на БНБ относно установяване на основание за предсрочно освобождаване на член на УС на БНБ.

Парламентарният преглед се осъществява в съответствие с чл. 14, ал. 2, във връзка с чл. 12 от Закона за БНБ, доколкото Народното събрание на Република България е единственият компетентен орган, който може предсрочно да освободи член на УС на БНБ, като вземе предвид решението на УС на БНБ или в случаите, когато то бъде обжалвано – решението на съда.

До произнасяне на съда и НС се стига след административен акт на УС на БНБ по реда на чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ за установяване на основание за предсрочно освобождаване на г-н Гюров, с постановяването на който по силата на закона той спира да изпълнява правомощията си като подуправител и член на УС на БНБ до окончателно решаване на въпроса.

В случай че г-н Гюров обжалва днешното решение на УС на БНБ, Върховният административен съд следва да се произнесе в двуседмичен срок. При постановяване на съдебно решение, с което се отменя решението на УС на БНБ, г-н Гюров ще продължи да изпълнява мандата си в БНБ. В случай че съдът потвърди постановения от УС на БНБ акт, той ще бъде внесен в Народното събрание на Република България за окончателно решение", посочват от Банката.

Българската народна банка остава в готовност да предприеме всички последващи действия в съответствие с решенията на съда и Парламента.

При вземане на решението УС на БНБ отчете представеното писмено становище от г-н Гюров, както и изложеното от него при изслушването му.

Андрей Гюров не участва в гласуването. Решението е прието с единодушие от останалите шестима члена на УС на БНБ.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени