Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под палката на бургазлията Георги Милтиядов:

"В света на музиката" събира цигуларя Веско Ешкенази и акордеона на Вероника Тодорова

Концертите в Бургас, Несебър и Поморие са на 17, 18 и 19 юли

| обновено на 17.07.24 в 07:16
2
Снимка: Плевенска филхармония

Бургас е спирка от националното турне на Веско Ешкенази с Плевенска филхармония днес. Световноизвестният български цигулар е главно действащо лице, заедно с Вероника Тодорова – акордеон и Георги Милтиядов, диригент и аранжор в концерта от 20 часа в Дома на НХК. „В света на музиката“ беобявен за Музикален проект на годината от БНР в класацията на Алегро Виваче. 

Цигуларят Веско Ещкенази каза пред БНР-Бургас:

„Звучността, която предлагаме на нашата публика, е много по-различна от обикновено. Благодарим на Плевенската филхармония и на Георги Милтиядов, затова че той направи аранжиментите на музика, която харесваме и обичаме. Това е музика от съкровищницата на музикалната култура. Имаме музика от Бах, Моцарт, танга на Пиацола, различни други произведения, примерно Фреди Меркюри-„Бохемска рапсодия“, неща, които ни вълнуват и сме успели да пресъздадем в този състав.  Аз съм класически музикант, това е моето амплоа, но обичам да експериментирам, да вземам „на заем“ от други жанрове на музиката като поп, джаз, но по фин и хубав начин.“ 

Вероника Тодорова е част от юбилейния концерт на Веско Ешкенази. След това започва и творческото им сътрудничество, а програмата на "В света на музиката" непрекъснато се променя. 

На 18 юли проектът „В света на музиката“ от 20 часа ще бъде в Несебър, Артиум център, а на 19 юли отново в същия час в читалище „Просвета“ в Поморие.


Творчески визитки:

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония „Пионер” с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол скул” в Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma. 

Лауреат е на международните конкурси за цигулари „Виенявски” в Познан – Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на „Карл Флеш” в Лондон. Носител е на наградата „Музикант на годината 2010” на предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио. Концермайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. От 1995 г. се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов. От 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.


ВЕРОНИКА ТОДОРОВА започва обучението си по акордеон при Мариета Жекова в Музикалната школа в Троян, след което продължава в Дийц (Германия). От 2005 до 2007 г. е студентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджери в Италия, след което завършва и специалност „Инструментална педагогика“ в Музикалната академия в Дармщад (Германия). Вероника свири на сцената на едни от най-престижните световни музикални сцени. През 2004 г. основава „Вероника Тодорова Бенд”, с който издава първите си два албума „Rosso” и „Balkan Train”, представени и на българската публика през 2008 г. През 2020 г., след 17 години зад граница, Вероника Тодорова се връща в родината, основава Международен фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the river” в Дебнево и заявява своето място и на българската сцена. Вероника изпълнява широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго-нуево до собствени композиции и етно-джаз.

ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ – пианист, композитор, аранжор, оркестратор и диригент, е роден в Бургас през 1998 г. Завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” в родния си град със специалност „Пиано“ и продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“. Завършил е майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров. Автор е на над 400 аранжимента за различни състави. От 2013 г. до 2016 г. е корепетитор и аранжор на Смесен хор „Родна песен“ към Община Бургас, с който осъществява голям брой концерти и участия. През 2015 г. започва композиторската си кариера в тандем с поета Пейо Пантелеев. Получава наградата „Сребърен гларус” за цялостно творчество за музика по стихове на поета. Създал е над 40 песни. Днес работи в Плевенска филхармония като диригент и пианист и е желан гост-диригент в оркестрите и хоровете на София, Русе, Шумен, Враца, Видин и др.

Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна