Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски иска отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната

Президентът Володимир Зеленски подписа указ
Снимка: БТА

Украйна и още 50 страни обвиниха Русия в лицемерие, след като в Съвета за сигурност на ООН външният ѝ министър Сергей Лавров председателства среща, посветена на мултилатерализма.

В Киев президентът Володимир Зеленски призова парламента да приеме закони за отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната си.

Русия, която е ротационен председател в Съвета за сигурност през този месец, организира дебат за "многостранното сътрудничество в интерес на един по-справедлив, демократичен и устойчив ред". Според външния министър Сергей Лавров "Западът агресивно разбива глобалната система, построена първоначално върху неговите модели".

"В контекста на жестоката война срещу Украйна темата на дебата е ново доказателство за лицемерието на Русия", заяви украинският посланик Сергей Кислица. Той изчете декларация от името на 50 държави, сред които САЩ, Франция и Обединеното кралство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за промени в редица закони с цел да бъде възстановена справедливостта спрямо героите, които бранят страната и тези, които са я предали в полза на чужди интереси и че отнемането ще се прилага и за най-високото отличие "Герой на Украйна".

"Нужен ни е законов механизъм, с който да отнемаме на такива лица държавните отличия и почетните звания. "Предатели" е единствената "титла", която те заслужават. А тяхната „награда“ ще остане отговорността им пред Украйна и пред украинския народ - за всичко, сторено срещу държавата и срещу нейната независимост".

Ройтерс припомня, че след руското нахлуване в през февруари 2022 г. стотици украинци бяха обвинени в дейности в полза на Москва. Сред тях - прокремълският магнат Виктор Медведчук, включен в една от размените на затворници и изпратен в Русия, бившият премиер Микола Азаров, който напусна Украйна по време на революцията от 2014-а, както и сваленият тогава от власт проруски президент Виктор Янукович, който избяга в Русия, след като опита да прекрати преговорите за асоцииране с ЕС, и който в последствие беше осъден задочно на 13 години затвор заради държавна измяна.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна