Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още не е известно кой ще е следващият премиер на Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон прие във вторник оставката на премиера Габриел Атал и правителството. Още не е известно кой ще бъде следващият премиер на Франция след предсрочните избори, спечелени от левицата.

Оставката на френския премиер Габриел Атал е официално приета след заседание на правителството - първото след предсрочните избори, на които лявата коалиция надделя над останалите политически сили. Оставката беше вече отложена миналата седмица по настояване на президента Еманюел Макрон, който призова към споразумение за широка коалиция. 

Правителството ще продължи да изпълнява с ограничени правомощия задълженията си по основните текущи въпроси, особено във връзка с предстоящите след броени дни Олимпийски игри.

35-годишният Габриел Атал беше най-младият премиер на Франция и един от най-кратко управлявалите - със 189 дни на премиерския пост.

"За да приключи по-бързо този период, републиканските сили трябва да действат, за да постигнат обединение по проектите в служба на французите" - заявява президентът в съобщение на Елисейския дворец. 

Въпреки продължителните преговори новосформираният Нов народен фронт на левите сили, който победи на изборите, досега не успява да се споразумее за обща кандидатура за премиерския пост. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна