Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран отхвърли твърдения за план за убийството на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран окачестви обвиненията за заговор за убийството на Доналд Тръмп като " неоснователни и зловредни". По-рано Си Ен Ен съобщи за такава разузнавателна информация от американските служби.

"От гледна точка на Ислямска република Иран, Тръмп е престъпник, който трябва да бъде съден и наказан от съд, защото нареди убийството на генерал Солеймани. Иран избра законния път за подвеждането му под отговорност", се казва в изявление на постоянното представителство на Иран в ООН, предаде БТА.

Според медията няма данни 20-годишният стрелец в щата Пенсилвания да е бил свързан с този заговор, но Сикрет сървис и предизборният щаб на републиканеца са били информирани преди митинга в събота. Тази информация допълва критиките от последните дни към американските охранителни органи, след като стана известно, че младежът е имал безпрепятствен достъп до покрива и е стрелял директно срещу бившия американски президент.

Тръмп оцеля и е с нараняване на ухото, но 50-годишен мъж от публиката беше убит, а други двама бяха ранени.

Според Сикрет сървис покривът, от който стреля Томас Матю Крукс, е бил извън техния периметър на сигурност. А според бивши служители, цитирани от Си Ен Ен, това е бил фатален пропуск.

На предизборен митинг в Лас Вегас вчера Джо Байдън призова да бъде забранен за свободна продажба полуавтоматичният тип оръжия като пушката, с която беше стреляно срещу Тръмп.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна