Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единен републикански фронт зад кандидатурата на Тръмп

Ники Хейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Милуоки, щата Уисконсин, продължава четиридневната национална конвенция на Републиканската партия, на която се очаква Доналд Тръмп да бъде официално номиниран като кандидат за Белия дом.

Той беше приветстван от бивши съперници за президентската номинация на конгреса на Републиканската партия, която демонстрира единство преди изборите през ноември.

Във втория ден на събитието бившият президент получи подкрепа от своите доскорошни конкуренти - бившият представител на САЩ в ООН Ники Хейли и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, които призоваха избирателите да изпратят Тръмп отново в Белия дом.

Ники Хейли потвърди подкрепата си за Тръмп с думите: "Тази вечер съм тук, защото имаме страна, която трябва да спасим, а обединената Републиканска партия е от съществено значение за нейното спасяване".

Тръмп получи подкрепа и от редица именити републиканци като сенатор Марко Рубио и губернаторът на Арканзас Сара Хъкаби Сандърс.

Американските власти са получили разузнавателни данни от информатор за заплаха от Иран за живота на Доналд Тръмп. Разузнавателните данни са получени през последните седмици, което е довело до увеличаване на охраната на бившия президент от страна на Сикрет Сървиз. Засега обаче няма индикации, че неуспешния опит за покушение срещу Тръмп извършен от Томас Матю Крукс има нещо общо с Иран.

Телевизия Си Ен Ен отбелязва, че информацията за заплахата срещу Тръмп е била известна преди митинга в събота, както на Сикрет сървиз, така и на неговия предизборен щаб, което повдига нови въпроси относно пропуските в сигурността на мероприятието. Вероятната заплаха срещу Тръмп от страна на Иран по всяка вероятност е свързана със смъртта на Касем Солеймани, командващ Корпуса на гвардейците на ислямската революция на иранската армия, който беше убит от американски въздушен удар на международното летище в Багдад през януари 2020 г. по време на мандата на Тръмп.

От мисията на Иран в ООН отрекоха да има ирански заговор за убийството на бившия президент и отхвърлиха твърденията като цитирам "необосновани и злонамерени".
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна