Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Брезкит е "изцедил живителните сили на британската икономика"

Снимка: архив

В Обединеното кралство противниците на Брекзит получиха нов повод за негодувание след като последните данни на Международния валутен фонд потвърдиха, че напускането на ЕС "е изцедило живителните сили на британската икономика".

Данните идват в момент, когато лейбъристкото правителство на сър Киър Стармър започва да полага усилия за подобряване на отношенията на Обединеното кралство с ЕС след победата им на общите избори.

Премиерът ще бъде домакин на среща на европейските лидери от Европейския политически съвет в двореца Бленъм в четвъртък, само няколко дни след като неговият нов министър за връзките с ЕС Ник Томас-Саймънд отиде в Брюксел, за да започне преговори за нова сделка за Брекзит.

Спешността на проблема обаче изглежда се подчертава в последните прогнози на МВФ. Според него икономиката на Обединеното кралство е нараснала само с 0,1% през 2023 година и ще нарасне само с 0,7% до края на тази година. Макар и растежът да се удвои през следващата година, той все още ще достигне само 1,5 процента. Цифрите поставят Обединеното кралство зад средния растеж от 1,8% за напредналите икономики, докато средното за света ще бъде 3,2%. Германия се очаква да бъде най-добре представящата се в еврозоната с ръст от 1,7 на сто.

Критиците казват, че продължаващото бавно представяне на Обединеното кралство е доказателство, че Брекзит продължава да задържа икономиката. Д-р Майк Голсуърти коментира, че „прекъсването на отношенията с ЕС просто е изцедило живота от страната. Той допълва, че "за щастие нищо от това не е необратимо и сега е време за реалистични оценки при ново правителство, което признава, че спешно се нуждаем от нови, зрели отношения с Европейския съюз".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна