Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето партии в НС - готови за диалог с ПП-ДБ, но резервирани за подкрепа на втория мандат

Снимка: Ани Петрова

Повечето от парламентарно представените партии са готови за диалог с ПП- ДБ по тяхната декларация за законодателни приоритети, но са резервирани за подкрепа на втория мандат за съставяне на правителство.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС предупреди: 

"С декларация не се формира мнозинство в парламента. Иначе, това са неща, които трябва да свършим".

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" каза, че са готови за разговори, но под условие: 

"Разбира се, че конструктивно. Все пак трябва да има и разум в този парламент и да предпазваме колеги, които допускат глупости, нарушавайки за пореден път Конституцията. Ако имат разум да си преразгледат декларацията и да премахнат всички противоконституционни елементи в нея, разбира се, с нашите юридически екипи, ще седнем и ще разговаряме по приоритети, защото наистина има смислени неща, но има и тотални противоречия с Българската Конституция. Аз не се учудвам, защото някои от тези колеги, които предлагат тази декларация, погазиха Конституцията. Няма да им позволим да го направят отново".

Иван Иванов от БСП потвърди, че ще отидат на разговор с ПП- ДБ: 

"На първо място, ще отидем на разговор с тях. Има вчера решение на Изпълнителното бюро. Ще чуем какво имат да предложат, но най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е просто един опит за забавяне и политическа игра. Това е най-важното да разберем от тази среща".

От парламентарната група на ДПС са скептични за мотивите и възможностите на ПП-ДБ. Йордан Цонев обясни: 

"Казаха, че това е опит да бъде изнасилена Конституцията. Ние сме в хипотезата на член 99 от Конституцията, където става въпрос за съставяне на правителство и изпълнителна власт. Там не се говори за законодателство, така, че тази декларация е несъстоятелна. Когато хората чуят ПП-ДБ да говорят за корупция, се сещат за контрабанди, пачки, пудели. Несериозна работа".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира в кулоарите на парламента, че от това как ПП-ДБ ще подходят в преговорите с другите парламентарни формации зависи дали отиваме на избори.  Той увери, че исканията на неговата партия остават непроменени и ще дадат подкрепа за декларацията на ПП-ДБ само срещу подкрепа за тяхната, която предвижда организиране на 5 референдума: 

"Може, ако ПП-ДБ прояви политическа мъдрост и подкрепи върховенството на закона и възстановяването на демокрацията в страната, което предлагаме от "Възраждане" в нашата декларация! Обаче, ако продължаваш да проявяваш политическо високомерие, усещане за изключителност, егоизъм, даже егоцентризъм, на следващите избори ПП-ДБ ще имат много сериозен проблем с влизането в Народното събрание, защото в момента има възможност, макар и математическа, много трудно осъществима и по-скоро теоретична, отколкото практически изпълнима, но все пак съществуваща, възможност за правителство без ГЕРБ и ДПС, особено на фона на разпадналото се ДПС. Ето защо в тази ситуация ПП-ДБ носят отговорност пред бъдещето. Ако откажат да подкрепят декларацията на "Възраждане", отиваме на избори".

Депутатите от разпадналата се група на "Величие" също са получили покана за разговор, потвърди Николай Марков:

"След като изслушаме колегите, тогава ще вземем решение. Мисля, че следобед ще се случи това". 

От думите на Божидар Божанов от ПП-ДБ стана ясно, че той не е оптимист, че е възможно да се стигне до съставяне на правителство:

"Както казахме и при обявяването на декларация, ние разчитаме на широка подкрепа – всеки трябва да припознае тези приоритети, но не защото са наши /…/. Именно затова предлагаме тази декларация, за да бъде тема на всички. Виждам, че се опитват хем да подкрепят, хем не". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна