Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият министър на Уелс подаде оставка след 4 месеца на поста

Вон Гетинг
Снимка: Кабинет на Уелс

Първият министър на Уелс Вон Гетинг обяви снощи оставката си, само четири месеца след като пое поста. Това става след като трима от неговите министри в правителството на Уелс и неговият висш правен съветник драматично обявиха, че подават оставки, призовавайки го да се оттегли. 

Вон Гетинг бе въвлечен в скандали, откакто пое поста през март. Той е остро критикуван за дарение от 200 000 за предизборната му кампания от бизнесмен, осъден за екологични престъпления. По време на напрегната сесия в парламента на Уелс, наричан още Сенед, той си подаде оставката като отрече да е извършил нарушение.

"За 11 години като министър никога не съм вземал решение за лична изгода. Никога не съм злоупотребявал с министерските си отговорности", каза Гетинг.

Той допълни, че нов лидер на лейбъристите в Уелс и респективно нов първи министър ще бъде избран "рано през есента". 

Лейбъристите държат 30 от 60-те места в Сенед и след оставките на неговите министри правителството на практика остана без подкрепа в парламента. Премиерът сър Киър Стармър благодари на Вон Гетинг за неговата служба, добавяйки:

"Знам колко трудно решение беше това за него, но също така знам, че го е взел, защото чувства, че това е най-доброто решение сега за Уелс".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна