Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Външният министър на Унгария Петер Сиярто.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че приемането на Украйна в НАТО би означавало обявяване на война срещу страната му.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща относно посредничеството ѝ за мир между Киев и Москва.

Петер Сиярто отбеляза, че и двете страни трябва да бъдат представени, "ако искаме да се надяваме за успеха на какъвто и да било форум за мир в бъдеще".

Русия не беше поканена на първата мирна конференция за Украйна, която се състоя миналия месец в Швейцария.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски каза, че подготвя втора подобна среща, която да бъде организирана през ноември.

В интервюто за руската медия Петер Сиярто коментира и критиките по отношение на опитите на Будапеща за мирна мисия:

"Всички провоенни политици в Европа скочиха веднага след началото на тази мирна мисия. И заплашиха, че ще ни бойкотират, че ще откажат да преговарят, ще ни игнорират. Но тези атаки не ни отказват да продължим мирната мисия. Те ни насърчават да положим повече усилия за край на тази война в Украйна".

Сиярто заяви, че провоенните политици в Европа са заплашили страната му с бойкот и отказ от преговори, но тези критики според него само карат Будапеща да положи още повече усилия за край на войната в Украйна.

Унгария, която пое в началото на месеца ротационното председателство на Съвета на ЕС за половин година, обяви, че се опитва да играе посредническа роля между Русия и Украйна. Премиерът Виктор Орбан посети последователно Киев, Москва, Пекин и Вашингтон на "мирни мисии", за които беше критикуван от редица западни страни, тъй като според тях е действал на своя глава.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна