Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакция по казуса с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Венко Сабрутев
Снимка: БГНЕС

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев:

"Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди Административният съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много бързат? Дали пък това не са усилия за отстраняване на потенциален кандидат за служебен министър-председател на Република България. Това са сигналите, които идват от Управителния съвет на БНБ. Ключовият въпрос е защо те вземат решение преди Административният съд да се произнесе. Те ще заседават на 16 септември. Административният съд всъщност е върховният орган, който трябва да вземе решение".

От своя страна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ -СДС Теменужка Петкова днес отказа да вземе отношение по казуса с Андрей Гюров. Пред журналистите тя обясни процедурата: "Компетентният орган - Комисията за противодействие с корупцията, се е произнесла по отношение дейността на господин Гюров и е установила несъвместимост. Съгласно Закона за Българската народна банка, Управителният съвет на БНБ е взел решение на практика за изпълнение на това решение на Комисията за противодействие на корупцията. Оттук нататък пред господин Гюров стоят две алтернативи: едната е да приеме решението, другата е да обжалва. Ако обжалва, законът предвижда произнасяне на Върховния Административен съд в рамките на 14 дни с оглед специалния статут на БНБ".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна