Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи дебат в новия Европарламент: Помощта за Украйна трябва да продължи

Снимка: Европейски парламент

Помощта за Украйна трябва да продължи - това бе широкото послание, отправено по време на първия дебат в новия Европейски парламент, преди приемането на  резолюция за страната. Зад него застанаха Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и демократите, Европейските консерватори и реформисти и Зелените/Европейски свободен алианс.

"Путин трябва да бъде изправен пред съда в Хага, да отговаря лично, никой не следва да се договаря с него, това е наша задача като европейци. Украйна трябва да има европейско бъдеще",  каза Анджей Халицки от ЕНП.

"Крайната десница в този Европейски парламент се съюзява с Путин, а най-фалшивата ѝ част, патриотите, се срещна с него, за да договаря план, който никой не е виждал и е само в негова полза",  подчерта Ираче Гарсия от Алианса на социалистите и демократите.

"Не можем да оставим руския империализъм да погълне Украйна, нито да заплашва световния мир. Предложената днес резолюция обаче поставя проблеми в доста отношения", каза ръководителят на "Патриоти за Европа" Жордан Бардела:

"Не сме съгласни с доставката на оръжия, които ще позволят удари директно по територията на Русия, нито на приемането на Украйна в НАТО. Тези две предложения подхранват риска от ескалация с ядрена сила. Предложеното приемане на Украйна в тази резолюция ще застраши устойчивостта на нашата икономика и земеделие. И накрая тази резолюция, която ясно осъжда визитата на Виктор Орбан в Русия, прави по-крехко единството между европейците. Не може да се обвинява Унгария, която е надежден трансатлантически партньор, че иска да поддържа отворени каналите за диалог".

Въпреки цялата дезинформация в тази война е факт, че има агресор и нападнат и единственият точен отговор е твърдият, каза от своя страна Валери Айе от "Обнови Европа":

"Твърдост срещу Владимир Путин и тези, които подемат неговата пропаганда в тази зала. Да не отстъпваме нищо на съюзниците на Владимир Путин! Да не оставяме Орбан, който направи една самозвана мирна мисия в Москва от името на Европа, без никакъв мандат от нейна страна. Орбан, който потъпква европейските институции и заплашва нашия Съюз, ухажва Кремъл, който два дни по-късно бомбардира детска болница".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна