Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският еврокомисар ще съдейства за нотификацията за средствата за мините

Снимка: Община Стара Загора

Все още се изчаква нотификацията от Европейската комисия за допустима държавна помощ по повод гласуваните от Народното събрание 250 млн. лв. годишно за рекултивация на „Мини Марица - изток“. Като общо осребрените от депутатите средства са в размер на 1 млрд. лв. Това стана ясно от срещата на кмет на Стара Загора Живко Тодоров с българския еврокомисар Илиана Иванова, която е с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

На работната среща, кметът Тодоров е потърсил съдействие по казуса „Мини Марица-изток“.

Комисар Иванова е запозната подробно с моментната ситуация в комплекса и е поела ангажимент да съдейства за справедливо отношение в периода на преминаването му през прехода, информират от общинския пресцентър. 

Не е ясно обаче кога Европейската комисия ще излезе с решение по казуса.

„Основният проблем в момента е с нотифицирането на парите, които Брюксел ще гласува, за да даде разрешение за тяхното предоставяне от държавата на въгледобивното дружество. Те трябва да не бъдат класифицирани като недопустима държавна помощ“, каза Живко Тодоров.

„Очаквам ЕК да нотифицира спешно необходимите 1 млрд. лв. за „Мини Марица-изток“. Ситуацията там е критична. Най-важно в момента е да съхраним работните места“, допълни кметът на Стара Загора.

Предстоят срещи в европейските институции по темата, стана ясно на срещата с българския еврокомисар.


По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна