Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Снимка: БГНЕС

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет.

Издадената преди месец заповед за удължаване на забраната за антидиабетни лекарства и детски антибиотици се основаваше на нови данни от извършени проверки, които са установили нередовни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро за посочените медикаменти.

За да се реши трайно проблема с недостига на животоподдържащи лекарства, предишното редовно правителство внесе законодателни поправки, които получиха нотификация от Европейската комисия, но отлежават в деловодството на Народното събрание.

С тях се променя механизма, по който лекарство, заплащано от Здравната каса, ще попада в списъка на забранените за износ - това ще се случва, когато количествата от него паднат под 100 процента от нужните на населението за месец.

В момента забраната обхваща медикаменти, при които количествата са под 65 процента. Предлага се и увеличаване на броя лекарства, забранени за износ.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна