Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

Британският крал Чарлз III
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство.

Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания".

Очаква се повече от 35 законопроекта да бъдат представени по време на събитието, като кралят ще прочете списъка с политики и обещания пред двете камари на парламента. Лейбъристката партия обяви, че фокусът ще бъде върху "отключването на растежа и подобряването на жизнения стандарт на работещите хора" чрез своята "амбициозна законодателна програма".

В навечерието на речта на краля премиерът Киър Стармър заяви: "Твърде дълго хората бяха възпирани, пътищата им бяха определени от това откъде идват – не от техните таланти и упорит труд. Решен съм да подобря благосъстоянието на всички хора в страната".

Една от законодателните мерки е за връщане на железопътните услуги обратно в обществената собственост, когато изтекат техните настоящи частни договори.

Очаква се да бъдат очертани дългосрочни реформи в планирането, които да помогнат при изграждането на къщи и инфраструктура, а нов английски законопроект за децентрализиране ще прехвърли допълнителни правомощия на лидерите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Сегашният лидер на опозицията - бившият премиер Риши Сунак, каза, че консерваторите няма да пречат на плановете на лейбъристите, само защото са опозиция, но е тяхна отговорност да ги разглеждат "под лупа" и да държат сметка на новото правителство.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна