Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

Доц. д-р Красимира Христова
Снимка: Личен архив

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса.

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време – слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика.

Горещините са допълнителен рисков фактор за пациентите с установени сърдечно-съдови проблеми, категорична е доц. Христова. Възможно е обостряне на ритъмните нарушения, тъй като обезводняването води до електролитен дисбаланс в организма, пояснява кардиологът. Ето защо специалистите съветват пациентите да приемат повече течности – но не по-голямо количество, от това, което могат да отделят, добавя доц. Христова.

Хората с артериална хипертония трябва внимателно да проследяват своята терапия и промените в кръвното си налягане, подчертава кардиологът.

Рязката смяна на температурния баланс е шок дори за здравия организъм, обръща внимание доц. Христова. Много млади и здрави пациенти се оплакват от общ дискомфорт, световъртеж, замайване, гадене, защото прекаляват с употребата на климатик, изтъква кардиологът и добавя, че здравият организъм може да понесе между 15-20 градуса разлика при смяната на средата.

Малките деца и възрастни пациенти са най-уязвими в горещините, изтъква доц. Христова. Тя съветва всички да носят шапка и широки и светли дрехи, да консумират по-леки храни и много течности, но без газирани напитки и алкохол.

Когато се колебаете, че нещо не е наред с вашия организъм, не се колебайте да посетите специалист, предупреждава доц. Христова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна