Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания

Британският министър-председател Киър Стармър (вдясно) и бившият премиер Риши Сунак на тържественото откриване на сесията на парламента в Лондон, 17 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания. Това стана чрез реч на краля при обявяване на законодателната програма на правителството, което по традиция става с пищна церемония, датираща от векове.

Крал Чарлз Трети оповести 40 закона, залегнали в програмата на правителството на Киър Стармър. Сред тях са ускоряване на жилищното строителство в цялата страна и национализация на железопътните услуги.

Изменението на климата също дълбоко е залегнало в дневния ред със създаването на обществената компания Great British Energy за инвестиране във възобновяема енергия.

Предвиждат се по-големи правомощия на лидерите на останалите части на Обединеното кралство освен Англия – това са Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Що се отнася до миграцията, правителството има за цел да "модернизира" системата за убежище и имиграция и да създаде ново командване за гранична сигурност.

По отношение на външната политика правителството ще продължи да оказва пълната си подкрепа на Украйна и нейния народ и ще се стреми да играе водеща роля в предоставянето на Украйна на ясен път към членство в НАТО.

Лондон ще се стреми да възстанови отношенията с европейските партньори и ще работи за подобряване на търговските и инвестиционните отношения на Обединеното кралство с Европейския съюз.

Министри ще търсят нов пакт за сигурност, за да засилят сътрудничеството срещу общите заплахи, пред които са изправени Обединеното кралство и Европейският съюз.

Правителство смята да играе ключова роля в опитите за осигуряване на дългосрочен мир и сигурност в Близкия изток.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна