Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре влиза в сила ограничение, което ще бъде в периода от 09.00 до 20.00 час

До 30 септември е в сила забрана за обработването на пасища със селскостопанска техника

По 30 сигнала за пожари и произшествия постъпват на ден в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас. Това каза директорът на институцията старши комисар Николай Николаев.

Със заповед на областния управител Мария Нейкова от утре до 30 септември се забранява обработването на пасища със селскостопанска техника в периода от 09.00 до 20.00 часа вечерта. Заповедта важи за територията на цялата Бургаска област. 


На среща на кметовете в областта, ръководствата на институции с областния управител на Бургас Мария Нейкова беше решено още да бъдат изорани просеки на рисковите места с опасност от възникване на пожари.

„Кметовете на населените места да организират изораването на т.нар. "просеки" или осигуряване на ивица, която е с ширина около 6 метра, в тази част, която граничи с горски и полски територии.“

Двете асоциации на земеделските производители в областта са готови да съдействат с допълнителна техника на пожарната служба, каза ст. комисар Николай Николаев:

„Ще разчитаме и на тях, с тракторите и водоноските, които имат.“

До момента няма постъпили сигнали за умишлен палеж при пожарите през последните 10 дни, заяви началникът на Охранителна полиция и КАТ комисар Марин Димитров:

„Всичко според нас към момента не е предизвикано умишлено и нямаме образувано производство.“

Снимки: Даниела Костадинова
По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна