Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията с пожара край Стара Загора се нормализира

Последици от пожара край Стара Загора
Снимка: Живко Иванов - БНР Радио Стара Загора

И последното тлеещо огнище от пожара, бушувал две денонощия близо до местността "Седми километър" край Стара Загора, е под наблюдение. Това съобщи по Радио Стара Загора Методи Марков, областен управител на Стара Загора.

Той подчерта, че обстановката се нормализира. "Периметърът е овладян и ситуацията с пожара е към приключване", отбеляза областният управител.

Въпреки това на място остават екипи на пожарната и служители на горското. Техните усилия през целия ден бяха подпомагани от работа на терен на повече от 50 доброволци.

Всички те преминаха рано тази сутрин инструктаж за безопасност. На терен остават и двете тежки верижни машини, предоставени от "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2". С тях се оформят допълнителни просеки и подсигуряване на периметъра. 

Равносметката от огнената стихия е хиляди декари изгорели площи със сухи треви, храсти и дървета на фронт от около 12 километра. Пожарът, който възникна около 15:30 ч. на 15 юли, изпепели и къща, разположена сред иглолистната растителност в местността "Седми километър" край Стара Загора.

За щастие няма пострадали. "Най-инфарктният момент от стихията беше вечерта на 15 юли, когато огънят набра сила", коментира областният управител Методи Марков.

През целия ден в община Стара Загора остана в сила обявеното частично бедствено положение. 

Пътят от квартал Железник към Старозагорски минерални бани вече е отворен.

До следобедните часове на територията на Старозагорска област не е установен нов случай на пожар, въпреки изключително горещото време.

Областният управител обърна внимание, че екипи от пожарникари и горски служители обхождат и наблюдават отделни места в областта, където в рамките на вчерашния ден е горяло. 

По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна