Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

Представители на ПГ на "БСП за България" дават изявление след среща във връзка с предложената от ПП-ДБ "декларация за излизане на България от политическата криза".
Снимка: БТА

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България" декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет.

Това стана ясно от думите на Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", след среща във връзка с предложения от ПП-ДБ документ с ангажименти, които да бъдат приети от Народното събрание. 

"Декларацията в този вариант и с условието за двумесечно удължаване работата на парламента няма как да бъде подкрепена от нас... Защото считаме, че дневният ред на обществото не се изчерпва само с борбата с корупцията. Разбира се, тя е изключително важна и ние я подкрепяме", каза Иванов и посочи, че разговорът е бил конструктивен.

Хубавото е, че декларацията е отворена и тя може да се променя, коментира той. 

"Ако ПП-ДБ решат да продължат тези разговори, ние ще дадем своите предложения към декларацията, но с едно-единствено условие – тя да бъде основата за разговори за правителство с втория или с третия мандат, защото опасността от работа с плаващи мнозинства и отварянето на важни закони може да доведе до опасен вариант - тоест различно от това, което се цели от вносителите ", коментира Иван Иванов.

Депутатът от БСП подчерта, че удължаването на работата на парламента с два месеца е противоконституционно:

"Трябва да има ясната заявка от ПП-ДБ дали ще пристъпят към опити за създаването на правителство. БСП остава отговорна както към своите избиратели, така и към своите политики, бихме дали своите предложения за допълване на тази декларация и да продължим разговорите, които да преминат в създаване на една устойчиво мнозинство, което да излъчи правителство в рамките на 50-ото НС", заключи Иванов.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна