Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С резолюция ЕП осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС и се счита за грубо нарушение на Договорите и общата външна политика на Общността и настоява за последствия за Унгария  - това се казва в първата приета резолюция на Европарламента и тя е препотвърждение на неговата силна подкрепа за Украйна

 Документът бе приет със 495 гласа "за", 137 "против" и 47 "въздържал се". 

"Като се има предвид, че непосредствено след т.нар. мисия на мира на унгарския министър-председател Русия нападна детската болница в Киев, това показва безсмислието на предполагаемите мирни усилия на Орбан", се казва в декларацията, приета от евродепутатите.

В резолюцията се потвърждава продължаващата подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се отправя призив към ЕС да поддържа и разшири политиката си на санкции срещу Русия и Беларус.

И още: 

"Евродепутатите приветстват усилията на ЕС за насочване на приходите от замразени руски активи за оръжейна помощ за Украйна и призовават за стабилен правен режим за конфискуването на руски държавни активи, замразени от ЕС. 

Парламентът приветства резултатите от срещата на върха на НАТО и потвърждава позицията си, че пътят на Украйна към членство в Пакта е необратим.

Евродепутатите призовават ЕС и държавите членки да увеличат военната си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и под каквато и да е форма", се казва в документа. 

Само двама от българските евродепутати - Станислав Стоянов и Петър Волгин от "Възраждане", са гласували против приетата резолюция за Украйна, сочи разпечатка на поименния вот.

Рада Лайкова от същата група се е въздържала. Социалистите Цветелина Пенкова и Кристиан Вигенин не са участвали в гласуването.

Всички останали български евродепутати са подкрепили документа.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна