Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

Паметник на Левски в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч.

Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта.

От 9.00 ч. започва гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където той е заловен.

Там  ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото му.

Възпоменателната церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Левски, който се издига на хълма над Ловеч ще започне в 10.30 ч.

Най-големият и внушителен монумент на Апостола е издигнат точно преди 60 г. и днес там също ще бъдат поднесени венци и цветя.

Преди това в църквата "Успение Богородично" в стария квартал Вароша, където Апостола основава първия революционен комитет, ще бъде отслужена панихида.

Велико Търново ще чества 187 години от рождението на Васил Левски с военен ритуал пред паметника на Апостола на свободата в центъра на града.

Курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" ще изпълнят поетична композиция от 11 часа, а началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов ще произнесе слово за живота и делото на Васил Левски. С военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя, а почетният караул ще премине в тържествен марш.

Във Велико Търново е единственият в страната паметник на Левски, където Апостолът е на бесилото, с вързани отзад ръце. Монументът е дело на скулптура Любомир Далчев и е издигнат през 1946 година. В основата на паметника е изписана неговата най-бележита мисъл: "Ако спечеля, печели цял народ - ако загубя, губя само себе си".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна