Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушават с чешките хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

| обновено на 18.07.24 в 10:18
Снимка: ДФ "Пловдив 112"

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево. Ще бъде поискано утре бедственото положение да бъде  удължено, съобщи за Радио Пловдив Христина Янчева, областен управител на Пловдив.

По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин  директорът на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов. 

Военни, хеликоптери от Чехия и доброволци се включват и днес в потушаването на огнената стихия на територията на община Калояново, уточни  Димитър Бришимов от аварийно спасителния отряд на пловдивската дирекция на пожарната.  

Основната задача днес е да се спре разпространението на огъня в северна посока. На този етап няма опасност за нито едно населено място. Основна пречка в работата по гасенето на пожара е вятърът, който при гъстата растителност в гората прави пожара върхов и налага изтеглянето на хората заради безопасност. 

На терен днес ще работят 90 военнослужещи от 110-и логистичен полк, Четвърти артилерийски полк и 61-ва Стрямска механизирана бригада,местни жители - доброволци, горски служители, пожарникари от Пловдив, Смолян, Габрово и София област. Отново се включва и екипа на доброволно формирование "Пловдив 112".  Вчера жена от състава на формированието е била ужилена от стършел, но са веднага са били предприети необходимите в случая мерки. 

Забранява се използването на дронове в района на пожара на Отец Паисиево и Пролом заради опасност за екипажите.  Решението е на кризисния щаб  по искане на директора на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов, който ръководи операцията. Забраната важи за медии, частни лица и доброволци.

Пожарът край село Отец Паисиево лумна на във вторник. Изгоряха  около 30 къщи в двете вилни зони на селото, а 15 души бяха евакуирани. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна