Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

Снимка: Ани Петрова

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание.

Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес:

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи:

"В неговия подвиг виждаме отговорност на всяка личност към обществото и бъдещето на Родината. Тази идея е особено важна в днешно време, когато крайният егоцентризъм и пътят на разделението са по-често предпочитани от пътя на единението".

Веска Ненчева от БСП изтъкна:

"Днес все още пред нас стои отговорността и тежкият въпрос дали правим всичко възможно да реализираме неговите идеи за функционирането на тази "демократска република", за която той бленуваше и за която отдаде живота си".

От парламентарната трибуна - Стоян Таслаков от "Възраждане" се възмути, че тяхната група в Европейския парламент "Европа на суверенните нации" и "Патриоти за Европа", в която влиза партията на унгарския премиер Виктор Орбан, не са получили заместник-председателски места и дори квестори, въпреки че за тях са гласували 31 милиона европейци:

"Най-фрапиращото обаче е така наречената "политика на санитарния кордон", която се налага в последните години. Иначе казано, инакомислещите се изолират от либерално-фашистките партии. Няма нищо европейско, демократично и справедливо в сегашния Европейски съюз в този му вид. Време е да върнем демокрацията в Европа" - подчерта Стоян Таслаков.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна