Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия.

След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време.

"Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън. Никога няма да приема, че екстремисти и демагози се опитват да разрушат европейския начин на живот. Готова съм, заставайки днес пред вас, да водя тази битка с помощта на всички демократични сили. Именно това съм заложила в политическите си насоки – силна Европа, Европа на благоденствието и защитата на хората и отстояването на демокрацията. Една силна Европа, която е социално справедлива и подкрепяща за хората, която прилага справедливо приетите правила и подкрепя прагматично целите на Зелената сделка", заяви пред евродепутатите Фон дер Лайен:

"Нашият първи приоритет ще бъде благоденствието и конкурентоспособността".

В изказването си Фон дер Лайен разкритикува визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и отново лансира идеята си за европейски въздушен щит. Тя говори пред пленарната зала на Европейския парламент преди вота на евродепутатите.

Русия е все още в Източна Европа и залага на войната на изтощение, както и да направи следващата зима още по-сурова, подчерта тя и добави, че някои играят по нейната свирка:

"Преди две седмици премиер на страна от ЕС отиде в Москва. Тази т.нар. "мирна мисия" не беше нищо друго, освен мисия на успокоение, изцяло успокоителна мисия".

Само два дни след това дронове на Путин нападнаха детската болница и родилно отделение в Киев, напомни тя:

"Този удар не беше грешка, а послание - смразяващо послание на Кремъл до всички нас. Нашият отговор трябва да бъде изключително ясен - никой не иска повече мир, отколкото Украйна, справедлив и продължителен мир, за свободна и независима страна. Европа ще стои до Украйна колкото трябва, това е посланието ни".

Фон дер Лайен отново лансира идеята си за европейски въздушен щит, която спомена за първи път по време на предизборната си кампания, както и за създаването Европейски съюз на отбраната.  Защитавайки отново Зеления пакт, фон дер Лайен подчерта, че веднъж завинаги е сложен край на "мръсните руски горива" в Европа.

Поканата на страни в нашия ЕС е огромна геополитическа отговорност, заяви тя и спомена, че страните от Западните Балкани,  Украйна, Молдова, Грузия са направили своя свободен избор и някои заплашат много скъпо за това.

Междувременно независимата и силно проруски настроена румънска евродепутатка Диана Йованович Шошоака бе изгонена от залата, след като се опита да прекъсне речта на колежката си Валери Айе от "Обнови Европа". 

65-годишната Урсула фон дер Лайен е дългогодишен министър в правителства на германската канцлерка Ангела Меркел. До 2019 г. е министър на отбраната на Германия, след това застава начело на Европейската комисия.





По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна