Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна след пореден спад на американските складови петролни запази

Петролните фючърси поскъпнаха, след като складовите запаси на суров петрол в САЩ отбелязаха солиден спад за трета поредна седмица.

В началото на днешната търговия фючърсите на петрол Брент се повишиха за кратко към 86 долара за барел, задълбочавайки вчерашното възходящо движение от около 1,6%, след което обаче последва стабилизация около 85 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се търгуват над 83 долара за барел, но отстъпвайки от сутрешния часови връх около 83,78 долара за барел (най-високо ниво от бившия важен връх около 84,50 долара, достигнат на 5-и юли).

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Солидното вчерашно поскъпване на петрола беше факт, след като Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете солидно понижение с 4,87 млн. барела на складовите запаси на суров петрол през седмицата до 12-ти юли. Това представлява намаляване на американските петролни складови запаси за трета поредна седмица - най-продължителен период на спад от септември 2023 г. насам. 

Запасите от суров петрол в Съединените щати сега са с около 5% под петгодишната средна стойност за това време на годината.

Трябва да се има предвид, че САЩ са водещият световен потребител на петрол.

В същото време се засилват очакванията, че Фед на САЩ ще започне да намалява лихвите през септември, като сега финансовите пазари оценяват тази вероятност на цели 98%. По-ниските лихвени проценти могат да стимулират икономическата активност и да увеличат търсенето на петрол.

Геополитическото напрежение също подкрепи цените на петрола, като има информации, че танкер под либерийски флаг е бил нападнат от йеменските хути в Червено море.

Банки и анализатори очакват цените на петрола да бъдат добре подкрепени в диапазона от 80 долара за барел през третото тримесечие на фона на пиковия сезон на търсене на горива в северното полукълбо.

Банката ING прогнозира средна цена на петрол Брент от 88 долара за барел за третото тримесечие на 2024 г., след което цената да спадне към 80 долара за барел за цялата 2025 г. Ключовият риск за тази перспектива е, ако групата ОПЕК + реши да запази пълния обхват на своите съкращения , което може да удължи пазарния дефицит и през 2025 г.

Банката JP Morgan пък смята, че цените на американския суров петрол WTI могат да скочат до 100 долара за барел през следващата година, тъй като има намалени стимули за производителите да увеличат производството.

Инвестиционната банка изчислява, че равновесната цена на петрола WTI, еталонната стойност на САЩ, в момента е около 70 долара за барел. Цена от 60 долара за барел за WTI е твърде ниска, за да стимулира производството и това потенциално може да доведе до скок до 100 долара за барел, смятат анализатори на JP Morgan.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна