Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

| обновено на 18.07.24 в 12:52

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради несправяне с пожарите в страната.

Главчев заяви, че проблем с оставката си няма, защото и преди го е доказвал. По думите му ситуацията е достатъчно тревожна, за да се политизира, а усилията на хората, които се борят с бедствието, оцени като героизъм. 

"Цинично ми звучи на фона на усилията, които полагат всички, които са на терен и бързо се справят... Така че в политически нападки няма да влязат. Призовавам политиците да излят от климатизираните зали и да дойдат на терен да видят за какво става дума". 

Вътрешният министър Калин Стоянов също заяви, че няма да подаде оставка: 

"Хора, няма да си подам оставка. Хора, които са виждали огън само когато гори клечка кибрит, да ми обясняват какво и как е трябвало да стане, не е коректно". 

Премиерът и социалният министър Ивайло Иванов обещаха държавата да подкрепи пострадалите от огъня. Те могат да получат първоначално по 1578 лева. След подаване на молби в общината бедстващите ще имат право и на допълнителна помощ от 2500 лева. Могат да кандидатстват и пред фонд Бедствия и аварии.

Във връзка със семействата, които вече са останали без домове, Иванов заяви, че освен помощта, те ще имат право и на възстановяване от фонд "Бедствия и аварии". 

"Ще видим за колко от тези лица това е единствено жилище и всичко останало, което е необходимо, ще бъде направено. Те ще кандидатстват пред фонд "Бедствия и аварии", а сумата до 4000 лева ще я получат моментално", добави той. 

По думите на служебния министър ще бъде търсен и вариант за временно настаняване на тези, които са останали без дом.

Калин Стоянов заяви, че към този момент периметърът на пожара в Отец Паисиево е ограничен, но високите температури предстоят. Летят двата чешки хеликоптера, но с тях пожари не се гасят, те помагат само огънят да бъде свален в ниската част, обясни вътрешният министър. 

Във Воден летят български и турски хеликоптер. Стоянов благодари за "мощната подкрепа на Турция", която за няколко часа снощи се е отзовала със специализирани автомобили, екипи и техника на призива за помощ. 

Липсата на жертви и пострадали е доказателство за адекватните действия на пожарната, каза министърът на вътрешните работи. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени