Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите - разделени относно втори мандат на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК

Манфред Вебер (Л) минава покрай Урсула фон дер Лайен преди да говори на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Франция, 18 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите се разделиха по отношение на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен да остане начело на Еврокомисията за втори мандат. 

Програмата на Фон дер Лайен е точната за следващите 5 години, заяви председателят на политическата група на ЕНП Манфред Вебер:

"Много неща днес са заложени на карта. Европейците искат демократична, а не радикална Европа. Те искат да работим заедно и да постигаме компромиси, а не да разделяме хората, както правят Обран, Льо Пен и Меланшон. Европейците искат обединена, а не разделена Европа".

"Путин атакува нашите демокрации, има риск Тръмп отново да стане президент на Съединените щати и виждаме техните съюзници в цяла Европа да напредват", подчерта евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Рафаел Глюксман и допълни:

"Живеем в повратен момент и колективната ни отговорност е огромна. Ние, социалдемократите, ще сме тук, за да преградим пътя на враговете на демокрацията. Трябва да изградим мощна Европа, която да спре зависимостта си от Китай и петролните монархии от Залива".

Изборите миналия месец дадоха своя урок, който никой не може да игнорира, заяви председателят на "Патриоти за Европа" Жордан Бардела и подчерта, че те са укрепили навсякъде позициите на патриотите и отслабили тези на либералите, центристите и зелените. Те отхвърлиха една наказателна екология и масовата миграция, каза още Бардела:

"Призовавам евродепутатите от този парламент да направят така, че мандатът на г-жа Фон дер Лайен начело на Комисията да остане единствен. Заедно и отговорно, "Патриоти за Европа" ще се противопоставят на преизбирането ви".

"Това прилича на игра на шах, при която самоволно решихте да извадите фигурите на опонентите си", каза Клара Досталова от същата партия. 

"Вашите политики съсипват живота на европейските граждани, вложихте милиарди в договорите за ваксини, засрамете се. Срещу вас има няколко дела за корупция, ако имахте капка достойнство, нямаше да се кандидатирате", заяви Кристине Андерсон от "Европа на суверенните нации". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени