Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парична гаранция от 10 хил. лева на бившия лидер на ДПС във Варна Сали Табаков

Снимка: Радио Варна

Състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева на бившия лидер на ДПС във Варна и общински съветник от партията Сали Табаков, обвинен за сключване на неизгодни сделки, пране на пари и притежаване на боеприпаси.

Съдът  прецени, че няма опасност Табаков да се укрие, има постоянен адрес, както и необходимост от лечение, за което са предоставени достатъчно документи.

Част от делото премина при закрити врата заради нежеланието на обвиняемия да се оповестява публично информация, свързана със здравословното му състояние. 

Иван Кръстев, адвокат на подсъдимия, направи подробен анализ на намерените в дома на Табаков в специална стая 71 броя огнестрелни оръжия и близо 26 000 патрона, както и пари в евро и лева на стойност 1,5 милиона лева. Той посочи, че Табаков притежава напълно законно всички оръжия, а боеприпасите са много по-малко от разрешените по закон.

Стана ясно, че двете гранати, намерени в стаята, са декоративни, установено и от екип на Дирекция "Оперативно техническо издирване". 

Сали Табаков посочи, че става дума за политическа атака срещу него, че отдавна е член на клубове по стрелба, ловува и има всички необходими разрешителни, а сумата, намерена в дома му, е много под декларираната от него пред КПКОНПИ. 

"И двете дела, които се водят срещу мен, ги оценявам като политическа бухалка", заяви за Радио Варна Табаков, и допълни:

оята декларация в КПКОНПИ надвишава многократно сумата, която те намериха в дома ми. Тази сензация, която правят с тази сума, която са намерили в дома ми, и златото, е една част от това, което аз доброволно съм декларирал като физическо лице. Над 3,5 милиона лева съм декларирал само за тази година като печалба на физическо лице". 

Чуйте разговора на Даниела Стойнова във Сали Табаков след заседанието:

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени