Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерените три вида наркотици на яхтата са на стойност 1,2 млн. лева

Оставиха в ареста задържаните мъже на яхта с наркотици край Царево (ОБНОВЕНА)

| обновено на 18.07.24 в 18:19

Окръжният съд в Бургас гледа мярката за неотклонение "задържане под стража" на двамата обвиняеми от яхта, в която бяха открити три вида наркотици край Царево.

По случая са задържани Вангел Светославов Паксимов – капитан на яхтата и румънския гражданин Еуджен Харациу Морешан.

Държавното обвинение поиска оставането им за постоянно в ареста, защото двамата могат да се укрият или извършат друго престъпление.

Причината е, че по досъдебното производство е постъпила докладна записка по реда на международното оперативно сътредничество, че Морешан има криминални регистрации в европейски държави. 

Съдът остави задържаните мъже за постоянно в ареста. 

Според адвокат Веселин Анестиев, защитник на Паксимов:


"Има една яхта, която е пълна с наркотици и разследването е установило съпричастност на лицата, срещу които е повдигнато обвинение. Дали имат вина за превоза на тези наркотици, за държането и производството, твърде в ранна фаза е разследването. На място са задържани обвиняемите. Има и други подробности, които обвиняемият сподели с мен, но не мога да ги кажа, защото ще вляза в разрез със закона."


В съдебната зала адвокат Димитринка Радева, защитник на Морешан, по време на пледоарията каза, че Петко Бачийски и Гено са хората, които са поискали да бъде транспортиран този товар (бел.ред. наркотиците) по море.

"Двамата с моя подзащитен са пътували от Поморие към Република Турция. Обявяват това, че нямат какво да декларират в Царево, но при проверка се откриват наркотиците. Паксимов е бил вербуван от Гено и Петко Бачийски да пренесе този товар.

Той е бил със съзнанието какво пренася. Казали са му, че за това няма да се лежи.  Румънският гражданин въобще не е бил въвлечен в тази общност на умисъла.

Петко и Гено не знам кои са и къде са. Вангел Паксимов работи отскоро за фирмата ("Адлер инвест")."

В  съда Паксимов поиска днес да се измени мярката му от "задържане под стража" в домашен арест, заради влошеното му здравословно състояние, защото има урологични проблеми и такива със зрението. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени