Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават битките с пожарите в цялата страна

Автор:
Снимка: БТА

Продължават усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на големия пожар около Воден и близките села.

Силно задимен, с остра задушлива миризма, е целият район около Воден. Ситуазията на място, а и в съседните села, където е обявено частично бедствено положение, е спокойна, предаде кореспондентът на БНР. В късните часове снощи в село Крайново са изгорели няколко къщи и се е наложило хората от селото да се съберат в бившето училище. Евакуирани са били и няколко възрастни от Дома за стари хора във Воден. Към 7 ч. в центъра на Воден са събрани десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители и много техника, готови да тръгнат към най-критичните точки. 

·  Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

В Хасковско гори пожар край селата Криво поле и Малък извор в смесена гора, съобщават от пожарната за БТА. Няма опасност за хората, тъй като огънят е далеч от населените места. 

Край Харманли е овладян пожарът, който вероятно е тръгнал при късо съединение от паркинг. Изпепелени са 150 декара боров масив, както и 10 къщи от вилната зона в местността "Трифончето". Съобщава се и за загинали животни от ферма. Привечер в гасенето се е включил и хеликоптер - освен пожарникари, военни, земеделци и доброволци. Наложила се е и евакуацията на хора. 

Снощи е бил загасен и друг пожар, разразил се в овощна градина край димитровградското село Крепост. На място са били изпратени две водоноски от  община Хасково.

Вчера огънят достигна граничното с Турция село Крайново. В района на бедствието са служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов.

В Крайново са изгорели къщи, някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани. Помощ за гасенето е дошла и от турска територия. Работата на екипите е затруднена от липсата на мобилна връзка, което прави координацията трудна, подчерта и премиера, който късно снощи дойде на място заедно с главния секретар на МВР.

Огънят беше отблъснат от селата Шарково и Ситово.

В село Шарково се подготвят за поредния тежък ден, каза кметът Иван Апостолов: 

"В момента патрулират две-три пожарни, следи се огънят, който в момента не е към селото. Изчакваме да дойде помощ от земеделските стопани два-три трактора. Все още не е навлязъл огънят. От българска страна все още го пазим, овладяхме го, почти в селото не е влязъл пак с помощ на земеделските стопани и пожарникарите. Сега вече остана южната страна на селото, която е към гората, ама гората е далече, не е близо до селото, така, че мисля, че ще го овладеем. То, не е голямо разстоянието. Дано да не дойде".

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен. Огънят тръгна вчера следобед от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив. Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Изгорели са смесена гора и ниви, но размерът все още не е уточнен. В момента тече организация за неутрализирането на локалните огнища, каза Стилиян Хараканов от Националната асоциация на доброволците:

"Пожарът е потушен. Има локални огнища на някои места. В момента комисарят разстанова хората, за да ги пуснем, за да потушат на цялло тлеещите дънери, които са, за да няма разпалване от вятъра, ако излезе. Справихме се, без да има дъжд. В момента събирам пак доброволци, за да можем да минем по целия периметър на пожара. Това е идеята в момента".

Няма опасност за Щъркелово и Елшица

Продължава борбата с огъня по пътя към карловското село Пролом

Локализиран беше пожарът над пловдивското село е Отец Паисиево. Остава в сила обявеното в двете села, както и в село Мраченик и град Баня частично бедствено положение.

Край Харманли двама огнеборци пострадаха леко при пожар, който беше ограничен, но не и потушен.

Продължава гасенето на пожара в иглолистна гора при кюстендилското село Ваксево, който се разпространи в посока на селата Тишаново и Фролош. Засегнати са около 250  декара гора. Огънят е бил локализиран. За да се предотврати разрастване, през нощта е имало дежурни екипи, предаде кореспонедента ни Кирил Фалин


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна