Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Снимка: БГНЕС

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия. 

В проекторешението бяха включени предложенията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и БСП. Те настояват служебният кабинет да осигури средствата за помощите за пострадалите и да бъде предоставена актуална информация за опасността от нови пожари, както и за предприетите мерки за тяхното погасяване. Бе поискано изготвянето на доклад за това как са били разходвани отпуснатите 170 млн. лв. по ОП "Околна среда", предвидени за набавянето на техника и екипировка за превенция на пожарите. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ заяви:

"Обещанието и ангажимента на НС и на Министерството на финансите е всички да бъдат компенсирани, т.е. всички лица, които са претърпели лични вреди, техните къщи са пострадали, да получат компенсации по този механизъм".

Държавата ще осигури компенсации за всички пострадали от пожарите, увери министър Людмила Петкова.

"Министерството на финансите в момента разработва проект на решение, към което ще има програма, включваща процедурата как ще бъдат предоставени средствата. От междуведомствената комисия за бедствия и аварии има много добра работеща процедура, която е позната и на общините. Ще се ползва същата процедура, за да е по-лесно".

От БСП приветстваха това решение. Иван Иванов каза: 

"Приветствам, че приемате нашето предложение да влезе в текста за решение за купуването на летателна техника за гасене на пожари".

Независимият депутат Калоян Методиев подчерта:

"Днес за първи път, откакто сме конституирани, гласуваме 190 човека "за". Това е сигнална лампа за неща, които могат да ни събират. Пожарите в страната, животът на хората, здравето, трябва да са наш приоритет". 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна