Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на Съвета по сигурността към МС с участие на представители на парламентарните сили

Снимка: БГНЕС

Под председателството на служебния премиер Димитър Главчев се провежда съвет по сигурността заради пожарите в страната. Този път с участието на представители на парламентарните сили.

Николай Денков от ПП-ДБ, Костадин Костадинов от "Възраждане" и Станислав Балабанов от ИТН коментираха преди началото, че свикването на съвета е закъсняло.

"Със сигурност закъсня поне няколко дни. Организацията щеше да бъде по-добра", посочи Денков.

"Не, не идва навреме. Най-малкото, което можеше, е да се мобилизират хора по местата. Говорихме вчера за гражданска мобилизация. Все още не сме стигнали дори да обсъдим този въпрос", каза Костадинов. 

"Изпаднали сме в някакъв тежък сюрреализъм, от който трябва да се събудим бързо. Пожарите по-скоро са огледало на грешните решения на политиците през последните години. Сигурен съм, че служебният кабинет трудно би поел изцяло отговорността, защото тяхната отговорност е да се произведат едни избори. Не може ние да нямаме хеликоптери, а да сме платили пари за изтребители, които да ги гледаме на чертеж", посочи на влизане Балабанов. 

На обратното мнение, че свикването на Съвета по сигурността към правителството е навременно, са депутатите от ГЕРБ-СДС и от БСП - Христо Гаджев и Борислав Гуцанов:

"Своевременно е свикан Съвета по сигурността, имайки предвид, че хората са на терена, трябва да помагат в гасенето и да имат информация на място. Така че в момента, сега, както виждате и представители на Народното събрание, сме тук. Да видим оттук нататък какво може да направи по-добро за следващите", каза Гаджев.

"Относително навреме, защото в крайна сметка Народното събрание започна да се занимава с този проблем още от началото на тази седмица. Най-накрая да станат необратими процеси, като хората трябва да бъдат спокойни, че държавата стои зад гърба им".

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също участва в заседанието, но не направи изявление.

Депутатите са поканени от премиера за участие в Съвета и заради исканията на ПП-ДБ и "Възраждане" министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да подаде оставка. Стоянов обаче не участва в Съвета, тъй като е терен в община Болярово.

В заседанието при премиера участва и председателят на Народното събрание Рая Назарян. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна