Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той призова демократите да се обединят около кандидатурата на неговия вицепрезидент Камала Харис

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.
Снимка: АП/БТА

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември. 

Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември.

Решението идва по-малко от месец след участието му в телевизионен дебат срещу Доналд Тръмп, след който се разгоряха дискусии доколко Байдън е в състояние да изпълнява задълженията на държавен глава за още 4 години.

Последваха много призиви от страна на конгресмени и влиятелни фигури в Демократическата партия на САЩ Байдън да се оттегли.

"Въпреки че имах намерение да се боря за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата", написа днес Байдън в писмо, публикувано в социалната мрежа X. 

Също така Байдън подкрепи вицепрезидента Камала Харис като кандидат на демократите за изборите през 2024 г. 

"Днес искам да предложа пълната си подкрепа за Камала, за да бъде номинирана от нашата партия тази година", написа още Байдън в социалната мрежа X.

Това е исторически ход, който вкарва и без това бурната надпревара за Белия дом през 2024 г. в непозната територия, отбелязва АФП.

А Доналд Тръмп реагира, като заяви, че Камала Харис е е по-лесна за побеждаване.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна